46 milliarder dollars!
…er beløbet som kan spares hvert år på verdensplan, ved at fjerne/reducere tomrum i forsendelser viser et studie af Forbes Insight til DS Smith, – Tallet repræsenterer samtidig en stor mulighed for at skåne miljøet for unødigt emballagefyld!
Hér får du 4 gode råd til at optimere og reducere mængden af emballage, uden at det kommer til at skade virksomhedens omdømme eller kundeoplevelsen med levering og ’unboxing’.
1: Revider og analyser din nuværende emballage og dens tomrum
Der er ingen grund til at optimere hvis du ikke først har taget et grundigt kig på din nuværende emballage og din ROI.
Start med at notere de mest almindelige ordrer og hvilke egenskaber der kræves til emballering af disse (vægt, størrelse, produktets art: skrøbeligt, flydende etc.). Her kan du med fordel tage jeres ERP-system til hjælp og få trukket og indsamlet data, så du har et samlet billede. Ud fra dette kan du se hvilke typer af emballage der hyppigst bruges og dermed har størst indvirkning på dine transport- og emballageomkostninger, afhængigt af den omsætning ordrerne giver.
Opdel emballagen i kategorier som skal optimeres så du har et overblik, f.eks.:
- Kasser med et tomrum på et X% antal.
- X% antal hvor kuverterne er for store til produkter og kan reduceres.
- Emballager hvor du ofte bruger pakkefyld eller kiler til at udfylde tomrum.
Når du har lavet denne analyse vil du kunne se hvilke optimeringer der kan betale sig, så du kan opnå et hurtigere og bedre afkast og for i sidste ende, at optimere hele din emballeringsproces.
2: Find den rigtige emballage til dine produkter
Væbnet med din liste over dine hyppigste ordre, er du klar til at vælge den standardemballage der ligger nærmest volumen af dine produkter.
Selvom der findes standardstørrelser for hver type af emballage, tilbyder de fleste forhandlere langt flere varenumre til flere formål. Sørg for at vælge varenumre der kan passe på mere end én af dine typiske ordrer, tag f.eks. udgangspunkt i de 10 hyppigst forekommende ordrer, og vælg det antal varenumre der giver mening – husk at tjekke vægten de kan indeholde.
Stil ligeledes dig selv spørgsmålet, om det format du bruger af emballage, er det bedste til formålet. Nogle gange, er det muligt at finde et mere egnet format mhp. at reducere den samlede volumen af en ordre og dermed ligeledes transportomkostningerne. F.eks. kan det være mere hensigtsmæssigt at bruge en polstret kuvert til dine små ordre end en kasse. De optager betydeligt mindre plads vejer mindre og kan komme direkte i postkassen.
En anden vinkel, som der er stort fokus på hos mange virksomheder er miljøet. Gør evt. dig selv den tjeneste og tænk bæredygtighed ind i dit valg af emballage – tit er det ikke dyrere eller mere besværligt at vælge miljøvenlig emballage og samtidig udtrykke det ansvar der på mange måder er en nødvendighed for moderne virksomheder fremover.
Der er også den mulighed at få specialtilpasset din emballage, men ift. standardemballage er det en mere omkostningstung løsning – dog kan det nogle gange betale sig, at se på den samlede besparelse ift. prisen på den enkelte enhed. Der kan være store besparelser på det samlede output:
- Færre transportskader.
- Reducerede transport- og forsendelsesomkostninger.
- Reduceret forbrug af andre komponenter som pakkefyld, tape, kiler m.m.
- Forbedret kunde- og slutoplevelse som giver loyalitet, tilfredse kunder og derved flere ordre.
Hvis man begiver sig ud i specialtilpasset emballage, skal man også være klar over, at det kræver en vis volumen før det kan betale sig grundet høje startomkostninger.
3: Involver de forskellige afdelinger i virksomheden
En ændring af emballagen er ikke kun en bekymring for lagermedarbejdere eller logistikafdelingen. Både produktionsenheder og marketingafdelingen kan også bidrage og få gavn af en optimering.
Produktionen kan være interesseret i at få en emballage der nemt kan indgå i processerne og marketingafdelingen har gerne noget at sige mhp. kundeoplevelsen og/eller image. Her kunne igen nævnes det store fokus, som der er på miljøet og hvor vigtigt det er for en virksomhed at tage ansvar, ikke kun for dem selv, men også for deres omgivelser.
En optimering af emballagen, skal gerne rundt til alle afdelinger – Alle kan bidrage med værdifulde input og ekspertviden og derigennem kommer du tættere på en fuldendt optimering af jeres emballage.
En ideel ligning kunne se ud som følger:
Nem, sikker og hurtig pakning (Produktion)
+ kundeoplevelse & CSR bevaret eller forbedret (Marketing og Kundeservice)
+ mængde og vægt af emballagen reduceret til et minimum (Logistik, lager og transport)
= VELLYKKET OPTIMERET EMBALLAGE
4: Test-og-lær
Du har nu valgt de ændringer, der skal til for at optimere, tilpasse og minimere tomrummene i din emballage – og du har også tjekket at optimeringen løber gnidningsfrit i hele din virksomhed.
Vores fjerde tip hjælper dig med at opnå det optimale ROI ved disse ændringer. Til at begynde med skal du teste din ændring på en lille del af dine ordrer.
Formålet med en sådan test-og-lær proces er todelt. På den ene side er det muligt at teste effektiviteten af dine optimeringer, uden at kaste dig ud i de store ændringer og på den anden side begrænser det ligeledes risikoen, for dårlige kundeoplevelser, hvis den nye emballage ikke fungere bedre.
I løbet af testperioden skal du overvåge to parametre:
- Emballagens robusthed under transport: hvordan har emballagen klaret transporten, har der været nogle transportskader?
- Kundeoplevelsen: Hvordan har oplevelsen været under ’Unboxing’ – mål evt. NPS (Net Promoter Score) hvis det er nødvendigt.
Når du måler på disse kriterier, sikrer du at dine optimeringer opfylder den ideelle ligning som vi nævnte tidligere.
Med disse 4 tips ved hånden er du klar til at optimere og revolutionere din emballage med tanke på både kunder, miljø og bundlinje!
Ønsker du mere information angående miljøvenlig emballage kan du læse mere i nedenstående blogindlæg: