Hvad er FEFCO? – og hvordan vælger du den rigtige papkasse?

8 min læsning 25 april 2023

0201, 0300, 0340 – siger det dig noget? Eller er det ren volapyk?

FEFCO-koderne er lavet for at bringe orden og struktur til det store og til tider ret forvirrende marked af kasser og æsker. Men hvordan fungerer disse FEFCO-koder? Det vil vi gerne give en relativ simpel forklaring på i dette blogindlæg.

1. Hvad betyder FEFCO?

Forkortelsen FEFCO står for Fédération Européenne des Fabricants de Carton Ondulé – en sammenslutning af europæiske producenter af bølgepap. Denne non-profit organisation er baseret i Bruxelles og beskæftiger sig med alle spørgsmål, der er relevante for produktionen af papemballage. En af deres mange præstationer er udviklingen og opdateringen af FEFCO-koderne. Denne internationale kodning giver papkasserne et fælles sprog – med andre ord, en international forståelse af typebetegnelsen for papkasser. Hvordan fungerer det:

2. Hvad er FEFCO-koderne?

Lige så forskelligartet som pap kan være, er designmulighederne indenfor papkasser og emballage det også. Enhver, der nogensinde har sammensat en kasse, har bemærket hvor mange perforeringer, folder og limninger der kan være forskellige. Selvom alt dette har en praktisk grund, komplicerer det også kommunikationen mellem brugere, forhandlere og producenter. Derfor besluttede FEFCO i 1960’erne at standardisere navnene på papkasser vha. en simpel nummerkode. Du kan nu finde disse FEFCO-koder i hele verden. Takket være FEFCO-koden taler alle det samme ‘sprog’ og misforståelser undgås ift. størrelse, form eller design, takket være koderne.

FEFCO har også standardiseret de tekniske tegninger til foldekasser. Dette gør det klart på et øjeblik, hvor der skal foldes indad og hvor der skal foldes udad, hvor der skal skæres, ridses eller limes – og altid med et klart mål for øje: “FEFCO ønsker at erstatte besværlige definitioner af bølgepapkasser og emballage med enkle, internationalt anerkendte symboler, der er universelt forstået, uanset sprog eller andre barrierer.”

3. Hvordan er en FEFCO-kode sammensat

Med FEFCO-koden kan alle kasser af massivt pap eller bølgepap opdeles i forskellige grundtyper. FEFCO – kodenummeret består af fire cifre . F.eks. er 0201 koden for en klassisk foldeæske af bølgepap (i øvrigt en af de mest almindelige varianter i Danmark). Koden indeholder ikke kun information om formen, men også om måden du lukker æsken på. For eksempel er æsken 0712 en med klapper, mens variant 0713 er en med låg.

Den grundlæggende firecifrede kode kan suppleres med maksimalt fire ekstra cifre. Disse ekstra numre angiver så en anden version af grunddesignet. Eksempelvis er koden 0229.1 tilføjet i 2022. Den sidste ‘1’ angiver en ny variant af grunddesignet 0229.

De to cifre i begyndelsen af koden angiver altid boksens basistype. FEFCO-kataloget er opdelt i følgende ni basistyper:

Basis typeKarakteristik
01 – Ruller og ark
Example of FEFCO code 01 for coils and sheets
• Fremstillet af lange ruller af bølgepap.
• Startform for alle andre former i FEFCO-kataloget.
• Eksempel: foldet pap eller mellemlæg.
02 – Foldekasser
Example of FEFCO code 02 for folding boxes
• Fremstillet af et enkelt stykke bølgepap.
• Enderne fastgøres sammen med lim eller hæfteklammer.
• Kan lukkes via klapper.
• Leveres fladt for at spare opbevaringsplads.
• Eksempel: foldekasse af dobbelt bølgepap.
03 – Kasser med låg
Example of FEFCO code 03 for lidded boxes
• Består af mindst to komponenter.
• Begge dele kan sættes op separat og skal placeres oven på hinanden efter fyldning af kassen.
• Eksempel: kasse med låg, der kan udvides.
04 – Postæsker
Example of FEFCO code 04 for wrapping boxes
• Fremstillet i ét stykke.
• Dele passer sammen før de lukkes via slidser eller klapper på siderne, så ingen limning eller hæftning er nødvendig.
• Eksempel: brun postæske.
05 – Omslag / Svøb• Består af flere sleeves, der glider ind i hinanden (evt. fra hver sin retning).
• Er limet eller hæftet under produktionen.
06 – Dimensionsstabile kasser
• Består af flere separate stykker, der er blevet sat sammen under produktionsprocessen.
• Den faste konstruktion sikrer en særlig høj stabilitet.
07 – Kasser med automatbund .
• Fremstillet i ét stykke.
• Opsætning på få sekunder: ideel til hurtig samling af pakker.
• Eksempel: kasser med automatisk bund.
08 – Retail og Ecommerce
• Tilbyder typiske formater og styles, der fx bruges til udstilling i butikker eller til opbevaring og forsendelse via webshops.
• Eksempel: plukkasse i pap.
09 – Interiør
• Rum, gulve og skillevægge.
• Tjener til at beskytte de emballerede varer: Indholdet kan ikke glide eller knuses.
• Eksempel: flaskeemballage med lodrette opdelinger.

4. Hvad er de standardiserede emballagedimensioner?

Kassedimensioner består altid af tre dimensioner: længde, bredde og højde. Med et næsten uendeligt udvalg af kassestørrelser, er det ikke altid til at gennemskue, hvilket tal der angiver længden, bredden eller højden. De gode nyheder er, at dette er standardiseret i en fast rækkefølge – og rækkefølgen lyder således: L x B x H.

Længde (L) = den længste side af den åbne kasse.
Bredde (B) = den korteste side af den åbne kasse.
Højde (H) = den indvendige kant fra bunden af æsken og op til åbningen.


Som standard vælger jeg hovedsageligt den indre størrelse af en kasse. Det kan du læse mere om nedenfor. Måleenheden for dimensionerne er også ensartet. Dette er angivet i millimeter. På den måde kan fejl i målingerne så vidt muligt undgås. I særlige tilfælde kan kassedimensioner dog vises i tommer (= 2,54 cm) eller cm (= 0,393701 tommer).

5. Indvendige eller udvendige mål på en kasse?

Hvad er den bedste måde at angive dimensionerne på når man snakker en papkasse? Skal man angive boksens indre eller ydre mål?

Forskellen mellem disse to størrelser kan variere betydeligt, afhængigt af pappets kvalitet og tykkelse (enkeltbølge, dobbeltbølge eller tredobbelt bølge). Nedenfor har vi angivet et par nyttige retningslinjer:

  • Den indvendige størrelse er standardbetegnelsen for kassedimensioner. Dette giver dig mulighed for perfekt at bestemme kassestørrelsen ud fra de genstande, der skal pakkes i kassen. Det er vigtigt at vælge kassen et par millimeter større end dimensionerne på de varer, der skal pakkes. Dels fordi der kan være produktionsmæssige afvigelser i papkasserne (eksempelvis i pappets materialetykkelse) og dels fordi det gør det nemmere at pakke og senere fjerne varerne ude ved kunden. Særligt følsomme produkter kan også kræve pakkefyld til at beskytte indholdet, husk at medregne dette i størrelsen.
  • Den udvendige størrelse på en kasse er ligeledes vigtig, når du skal være i stand til korrekt at vurdere den tilgængelige plads på dit lager eller i en lastbil. Stabler du kasser på en palle, er dette naturligvis målet du skal være opmærksom på. Du beregner den ydre størrelse ved at måle dimensionerne på siderne af den lukkede kasse og tilføje en materialetolerance på 5 mm.

6. Hvordan skaber man en specialtilpasset kasse?

Pakker du normalt kun 1 specifikt produkt? Så kan en tilpasset æske være den perfekte løsning og hvor du kan spare på emballagematerialet. Jo bedre kassen passer rundt om dit produkt, jo mindre polstring er nødvendigt indeni. Den lille ekstra omkostning for en specialfremstillet æske vil derfor blive tjent to gange tilbage på dine øvrige emballageomkostninger. Alt starter med udviklingen. Så snart dette design er godkendt af kunden, bestiller vi det nødvendige stanseværktøj til produktionen og – hvis der ønskes tryk skal de tilsvarende klichéer bestilles.

Under produktionen bringes de enkelte lag bølgepap sammen og limes, derefter udstanses og printes der. Der er flere muligheder for at printe det færdige pap, alt efter hvad der kræves. Offsettryk er særligt velegnet til gaveæsker eller displays. Her trykkes motivet på en bærefolie og påføres derefter bølgepappet.

Ved serigrafi påføres det relevante tryk direkte på overfladen, der skal designes, ved hjælp af skabeloner. På grund af den lidt længere produktionstid anbefales denne metode især til mindre mængder. Flexotryk er den tredje mulighed og den mest anvendte trykmetode for bølgepap-produkter. For eksempel bruges det ofte til at påføre logoer direkte på emballagen.


Vi benytter altid indvendige mål på vores papkasser i RAJA. Herunder kan du indtaste dine mål og finde frem til papkasser tættest på din forespørgsel.

Find din kassestørrelse blandt over 600 referencer.

Indtast dine mål i cm (længde x bredde x højde):

Populære kategorier