Kraftliner vs. testliner – hvad skal jeg vælge?

3 min læsning 08 januar 2021

Hvad skal jeg vælge… papkasser i kraftliner eller papkasser i testliner? Det spørgsmål har du måske stillet dig selv og i denne artikel ser vi derfor på forskellen på papkasser lavet af kraftliner og papkasser lavet af testliner.

1. Pappets opbygning

Pap er lavet af flere lag papir som er limet sammen. Det gør pap meget stærkt, tungt og robust. Før man definere papiret som pap skal det op og veje 180 g / m² . Alt der er lettere falder under overskriften ‘papir’.

Det bølgepap, som vi bruger til at fremstille kasser af, er konstrueret af et papirlag på ydersiden og et papirlag på indersiden – et lag testliner eller et lag kraftliner. De to typer adskiller sig i deres sammensætning og derfor i deres kvalitet.

2. Kvalitet – kraftliner vs. testliner:

Hvad er kraftliner?Hvad er testliner?
Kraftliner stammer fra det tyske ord “Kraft” som betyder “Stærk”.Testliner er den budgetvenlige variant og billigere end Kraftliner.
Fremstillet af en ny træmasse blandet med en procentdel af genbrugsmateriale. Papirfibrene er derfor længere og mere faste. Udelukkende fremstillet af genbrugsmateriale. Papirfibrene er derfor korte og mindre faste.
Vandafvisende (papirfibrene er meget tætte og derfor har fugt sværere ved at trænge igennem.)
Rivfast (Grundet en tilfældig placering af de lange elastiske fibre.)
Anvendelse: God til tunge og skrøbelige produkter + vanskelige miljøer med lav temperatur og luftfugtighed.Anvendelse: God til enkel anvendelse, til produkter af lav værdi.

Kraftliner er også brugt til at polstrer papirsposer. Kraftlineren gør dem stærke og holdbare. Til poser kan man vælge imellem to typer af kraftliner.

På billedet herunder har du den helt almindelige kraftliner af nye fibre til venstre. Den har en lækker glat overflade og struktur. Til højre har vi en kraftliner som kun er fremstillet af genbrugte fibre. Denne har en rillet og stribet overflade og giver posen en tyndere struktur.

Overflade forskelle

Er kraftliner og testliner miljøvenlige?

Begge varianter kan anvendes adskillelige gange og kan derfor genanvendes. Derudover er de begge lavet af papir og er derfor nemme at genbruge og komposterer (på industrielt niveau). Man siger at pap kan genbruges op til 10 gange – en kasseret papkasse kan derfor perfekt få et ekstra liv som bærepose eller avis.


3. Hvad gør kraftlineren eller testlineren for din emballage?

Det er vigtig at vide hvilke egenskaber de to typer af papir har og giver til din emballage, det er i sidste ende det, at det hele handler om selvom de to typer, blot er tynde lag af papir.

Kraftlineren er den stærkeste variant og klart den der anbefales i de fleste tilfælde. Derudover er den langt mere modstandsdygtig overfor kulde og fugt, hvilket er to vejr fænomener vi ofte har at gøre med her i Danmark. Hos RAJA er alle vores kasser dækket med kraftliner som standard – vi vil gerne have, at du altid har den bedste kvalitet i dine hænder.

Kraftliner er ligeledes vinderen når vi snakker om den bedste overflade til pakketape. Testliner er lavet af korte genbrugspapirfibre som skaber en ujævn overflade, der gør det vanskeligere for båndet at klæbe. Kraftlineren derimod, har lange og nye fibre som gør overfladen mere flad. Dette giver tapens klæbemiddel mulighed for bedre at fæstne sig. Når man skal have en helt sikker forsegling, skal du gå efter kraftlineren.

Betingelser for tape på hhv. test- og kraftliner.

Nu har du de grundlæggende ting på plads ift. kraftliner og testliner – hvis du vil vide mere kan du læse yderligere om papkassers opbygning og hvilke der er bedst til hvad i dette indlæg:

https://www.rajapack.dk/blog-dk/forskellen-mellem-enkelt-dobbelt-og-tredobbelt-boelgepap/

God fornøjelse! 🙂

Populære kategorier