Pakketape med tryk! – forstå processen bag…

11 min læsning 02 marts 2021

Vores online tool RAJAprint, hvor man kan skabe sin egen tape og personliggøre den med logo, citater og tryk efter eget valg – er et populært værktøj blandt vores kunder. Men bag processen ligger der en masse teknologi og know-how, som er vigtig at vide for at opnå et perfekt resultat…

…den viden vil vi gerne hjælpe Dig på vej med – i dette indlæg får du en tur rundt om teknologien og trykprocessen bag en ‘Tape-med-tryk’.

Hvis du undervejs stadig føler dig forvirret, kan du altid kontakte vores specialister:

44 58 77 00 | info@rajapack.dk

…eller via chatten på vores hjemmeside rajapack.dk.

Flexografisk tryk – trykprocessen:

Reservationsstempel.
Foto: Reinhard Kirchner
Licens: CreativeCommons by-sa-3.0

Flexografisk tryk er en bogtryksmetode. Hvilket (meget kort fortalt) betyder, at trykmetoden minder om et kartoffeltryk. De områder der skal udskrives er fremhævet på trykformularen, i vores tilfælde Klichéen, og er dem der trykkes på klæbebåndet/tapen. Klichéen er lidt ala et stempel, en direkte trykningsproces hvor der trykkes direkte på trykmaterialet – derfor skal motiverne oprettes spejlvendt når klichéen laves.

Som kunde skal du selvfølgelig ikke sidde og oprette dit logo spejlvendt, dette sker under klichéproduktionen. Klichéen er lavet af en elastisk gummi eller nylonplade (også kaldet nyloprint) som påføres på trykcylinderen.

Der produceres en separat kliché af printet for hver farve i dit motiv, så jo flere farver du vil udskrive, jo flere “stempler (Klichéer)” kræves der. Klichéen er en engangsproduktion og en omkostning der skal føjes til købsprisen, dog kun ved din første bestilling eller ved ændringer.

Positivt og Negativt tryk:

To vigtige termer at kende, når det gælder udskrivning af tape, er positiv og negativ print. Disse vedrører designet af layoutet og den tilknyttede implementering i et “stempel” altså din Kliché. Lad os sige, at dit tryk er en cirkel, med positivt tryk bliver denne cirkel hævet på stemplet og resten sænkes – dvs. den cirkulærer form rører underlaget under udskrivningen og benytter din farve. (billedet af reservationsstemplet er et positivt eksempel).

Ved negativt tryk sænkes eller skæres cirklen ud og fjernes derved fra stemplet, hvorved resten af området udenom forbliver hævet og er derfor det som berøre overfladen under udskrivning. Således bliver det baggrunden omkring cirklen der trykkes i din farve og selve cirklen udelades. Afhængig af om du vælger en transparent, brun eller hvid tape vil cirklen have tapens farve i dette tilfælde.

I det følgende kan du se forskellen:

Med positiv udskrivning danner den originale tapefarve baggrunden, og udskriftsmotivet danner forgrunden.
Når du udskriver negativt, vises den hvide, brune eller gennemsigtige farve på tapen. Den blå baggrundsfarve blev trykt, og bogstaverne blev udeladt.

Som en lille æselbro til negativ udskrivning: Hvis dit bånd ikke skal have den typiske tapefarve (brun, gennemsigtig, hvid), skal du udskrive den ønskede farve som baggrund.

Kundecase:

Her kan i se et eksempel på en tape vi har designet for Copenhagen Home Design, tapen er i udgangspunktet hvid og lavet i Negativt tryk, hvor det er den sorte farve der er påført den hvide tape. Det betyder også at den eneste farve der er brugt er sort.

 

Blæk og farveteori:

Når man skal lave sin egen tape med tryk, er det vigtigt at forstå farveteori. Vi vil forsøge at give jer en simplificeret forståelse her da farve teori er en videnskab i sig selv. Det menneskelige øje kan (baseret på beregninger og estimater) skelne omkring 20 millioner farver. At bruge dette enorme udvalg af farver er en stor udfordring.

RGB – din skærm blander farverne “additivt”:

Farverne der er på dine digitale billeder, f.eks. på fjernsyn, smartphones og computerskærme er skabt af lys. De tre grundfarver rød, grøn og blå (deraf udtrykket “RGB-farve”) afspilles som små, separate farvede prikker med forskellige lysstyrkeniveauer. Disse “blandes” derefter i øjet og resulterer i et tilsvarende farvet område. Hvis du ser på din skærm meget tæt på, kan du muligvis se de forskellige farvede prikker – hvis man forstørre det, ser det ud som på billedet herunder.

CMYK-farvesyntese

Tilføjelse af farverne i en passende lysstyrke skaber et indtryk af hvidt i øjet. Uden lys, dvs. uden lysende prikker af farve, opstår indtrykket af sort eller mørkt. Billedet på din skærm bliver skarpere, jo flere små “prikker i farve” det kan vise. I dit private liv har du måske bemærket dette, når du har skiftet fra et rør-tv til en HD-enhed.

CMYK: Din kontorprinter blander farver “subtraktivt”:

Mens din skærm stort set “ikke gør noget” (intet lys), når den viser sort, skal din printer arbejde hårdt. Her opstår opfattelsen af ​​sort fra overlejringen af ​​alle tre farvekomponenter cyan (blålig), magenta (rødlig) og gul. Hvid kan derimod ikke vises eller udskrives på denne måde, men er normalt grundfarven på det trykte papir.

Den sorte er imidlertid (som det også kan ses på billedet) ikke helt mørk eller “dyb sort”. Derfor har de fleste printere en ekstra sort patron, også kaldet “key-color”. Dette muliggør udskrivning af dybe sorte og giver farvebilleder den nødvendige dybde, der ikke kan oprettes ved blot at blande de andre farver. På billedet kan du se de forskellige farveapplikationer adskilt i henhold til de originale farver.

Ikke kun din kontorprinter, men også professionelle trykkerier arbejder normalt med CMYK-farver og kræver derfor også udskrivningsdata med en CMYK-farveprofil. 

Hvis man ser et billede under et forstørrelsesglas, er et trykt billede en enorm samling af små farveprikker i farverne C, M, Y og K i forskellige størrelser, som blandes af dit øje (ligesom på skærmen) og opfattes som en helhed af øjet.

Udskrivning med kliché: de specielle farver

Som allerede nævnt bruges der flexografisk tryk når man udskriver din tape. Grundfarverne er ikke faste her, men du bestemmer “i hvilken malerbøtte” stemplet/klichéen skal dyppes i for at det kommer til at ligne dit tryk/logo. Et næsten ubegrænset udvalg af farver er tilgængelig og man vælger som oftest fra Pantone-farvesystemet, som i øjeblikket indeholder næsten 1.800 farver.

pakketape-med-tryk
Design din egen pakketape med tryk hér!

Formålet med disse farvesystemer er at skabe en international ensartet og bindende standard. Således er farvebestemmelsen ikke er baseret på en følelse af proportioner og du kan være sikker på, at den grønne du bestilte også vil være den trykte grønne du får. Du kan finde en oversigt over farvesystemet på disse sider og også konverterer dine RGB eller CMYK farver til pantonefarver:

Pantone farver:

http://rgb.to/pantone/coated/page/1

https://www.pantone.com/color-finder

I tilfælde af et 2-farvetryk produceres 2 trykklichéer. I 2 trin dyppes disse i hver deres bøtte trykfarve, efter dit valg, og presses så på din tape så dit tryk dannes.

Hos RAJA gennemgår vi alle faser nøje med dig, så du er sikker på, at det du har designet, er det du får. Du får altid tilsendt den færdige Kliché til godkendelse inden den produceres. Kom i gang nu og design din egen tape med tryk lige her.

Vektorgrafik og pixelgrafik

Hvad har vector og pixelgrafik med tape at gøre? I Rajaprint-værktøjet kan du nemt inkorporere grafik, såsom f.eks. dit logo, i dit eget design. For at opnå et perfekt udskriftsresultat er det vigtigt at skelne mellem billedfiltyper og andre grafik-filformater. Vi forklarer derfor forskellen mellem pixelgrafik (rastergrafik) og vektorgrafik på en spiselig måde herunder:

Pixelgrafik

Pixeludtrykket er mest kendt for os i hverdagen inden for digital fotografering. For eksempel har kameraet på den nuværende iPhone (11) 12 megapixel. Dette betyder, at kameraet optager omkring 12 millioner forskellige pixels (og deres farve) på ét foto. Disse vises derefter i et område på 3264 pixels bredt og 2448 pixels højt og resulterer i billedet. Hver af disse 12 millioner pixels er defineret med sin position i pixelens område og farve. 

Herunder ser i et billede af en af vores fabrikker – dette blev fotograferet af en professionel fotograf i en størrelse på 5760 x 3840 pixels. Det er derfor meget detaljeret og i en fin opløsning og filen er tilsvarende stor. For visningen på vores blog blev den reduceret til 800 x 533 pixels.

Udskrivning af emballagebånd - udskrivningsprocesser, trykfarver og grafiktyper
Udskrivning af emballagebånd - udskrivningsprocesser, trykfarver og grafiktyper

Du kan genkende pixelgrafik meget hurtigt efter filformatet: De mest almindelige er .bmp , .gif , .jpg / .jpeg , .png og .tif . Herunder er der et link til en liste af filformater og en guide.

https://digitypes.dk/billedformater-guide/

Opløsningens størrelse er yderst vigtig for udskriftskvaliteten. Enheden DPI (dots per inch) er afgørende for dette. Grafik kan forstørres og formindskes efter ønske på skærmen, men hvis et billede skal udskrives, har det en ægte, fast størrelse, for eksempel 5 x 5 cm. Dots per inch (DPI) relaterer denne reelle størrelse til de tilgængelige pixeldata i billedfilen.

Som et eksempel: For trykte produkter (f.eks. Flyers) gælder kravet om 300 dpi generelt, så billedresultatet giver et skarpt og højkvalitetsindtryk, når det ses. For et udskrevet billede, der er 5 x 5 cm, opnås følgende minimum pixelstørrelse:

  • Konvertering fra cm til tommer: 5 cm / 2,54 = 1,96 tommer
  • Konvertering af inches til pixels: 1,96 inches x 300 pixels per inch = 590,6 pixels

Hvis billedfilen skal udskrives i en størrelse på 5 x 5 cm, skal den have en opløsning på 591 x 591 pixels. På det følgende billede kan du se resultatet ved “A” i Rajapack-logoet, når en grafik indeholder for lidt pixelinformation til en bestemt størrelse.

Udskrivning af emballagebånd - udskrivningsprocesser, trykfarver og grafiktyper

Vektorgrafikken

Vektorgrafik har en afgørende fordel ift. pixelgrafik: De er 100% skalerbare og derfor uafhængige af antallet af pixels.

Vektortegning A

”I modsætning til rastergrafik er vektorgrafik ikke baseret på et pixelgitter, hvor der tildeles en farveværdi til hver pixel, men defineres ud fra linjer og polygoner, som kan udtrykkes matematisk, ved hjælp af vektorer og punkter. F.eks. kan en cirkel beskrives fuldstændigt i en vektorgrafik ved hjælp af positionen for midtpunktet, radius, stregbredde og farve; kun disse parametre gemmes. Sammenlignet med rastergrafik bruger vektorgrafik oftest betydelig mindre plads. En af de største modsætninger og fordele ved vectorgrafik er, at det frembragte kan skaleres næsten ubegrænset uden tab af information. “

I vektorgrafik består RAJA “A’et” ikke af et bestemt antal blå og røde punkter, men genereres kun via hjørnepunkterne og deres position i forhold til hinanden. Da disse proportioner altid forbliver de samme, kan grafikken forstørres / zoomes uden at skabe den kantede “trappeeffekt” som i pixelgrafik.

Udskrivning af emballagebånd - udskrivningsprocesser, trykfarver og grafiktyper

Brug vektorgrafikken for det bedste resultat:

Det er muligt at skalere en grafik, for eksempel et logo, til enhver størrelse, uanset om den skal udskrives på et visitkort, en plakat eller en jumbojet. Da et logo som regel skal placeres alle mulige steder, oprettes logoer normalt også som vektorgrafik og derefter, hvis det er nødvendigt, gemt som pixelgrafik. En ulempe er, at de normalt kun kan oprettes og redigeres med et professionelt grafik-program.

Du kan genkende en vektorgrafik meget hurtigt ved filformaterne:

.eps, .svg , .cdr (fra Corel Draw-softwaren), .ai (fra Adobe Illustrator-softwaren), muligvis også .pdf- filer.

Vektorgrafik er ideel til oprettelse af ‘tape med tryk’. Hvis du har dit logo/grafik i vektorformat, er det dette du skal bruge til at designe din tape med. Hvis et reklamebureau har oprettet dit logo, kan du helt sikkert bede dem om en fil i vektorformat, ligesom du ønsker det.


Hvis du skulle have spørgsmål er du selvfølgelig velkommen til at kontakte vores eksperter. De vil rådgive dig om oprettelsen af ​​din tape, forklare dig processen i detaljer og hjælpe dig med dine spørgsmål.

De kan kontaktes her:

44 58 77 00 | info@rajapack.dk

…eller via chatten på vores hjemmeside rajapack.dk.

 

Populære kategorier