PVC, PP og papirtape: Hvad er forskellen?

7 min læsning24 juni 2020

Når folk tænker på pakketape, så tænker de ofte en plastfolie med en lim. Det er for så vidt også korrekt, men tape er ikke bare tape. Hos RAJA har vi flere forskellige typer, der både kan bestå af PP, PVC eller papir. I dette indlæg kigger vi på PP tape og PVC tape og papirtape. PVC ofg PP tape består begge af en plastfolie og noget klæbemiddel, og de er nogle af de mest populære tapevarianter på markedet. Papirtape består derimod af kraftpapir og et klæbemiddel, og det er godt miljøvenligt alternativ til standard tape af plast.

 1. Hvordan kan du se forskel på PP og PVC-tape?
 2. Forskellene på PVC, PP og Papirtape
 3. Egenskaber ved PVC tape
 4. Egenskaber ved PP tape
 5. Egenskaber ved Papirtape
 6. Lidt om lim
 7. Hvor genanvendelige er de forskellige typer tape?

> Hvordan kan du se forskel på PP og PVC-tape?

Hvis du kun ser på udseendet af de to typer tape, vil du nok se at PVC tapen har en mere mat overflade end PP tapen. Dette vil selvfølgelig kun kunne ses, hvis du står med begge typer tape.

For at kunne være helt sikker, anbefaler vi, at du udfører en elasticitettest. Den kan laves meget enkelt ved hjælp af en kuglepen. Stræk et stykke tape ud og prøv at stikke kuglepennen direkte igennem tapen. Følgende vil ske:

 • PVC tape = Tapen har en stor elasticitet, så kuglepennen vil kunne stikke et hul i tapen.
 • PP tape = Denne tape har langt lavere elasticitet og tapen vil knække, hvis du prøver at stikke en kuglepen igennem.

Forskellene på PVC, PP og Papirtape

PVCPPPapir
Stille og rolig afrulningIkke stille afrulning (dog med undtagelse af Low Noise PP tape)Stille og rolig afrulning
ElastiskIkke elastiskIkke elastisk
Udseende: MatUdseende: TransparentUdseende: Brunt udseende i kraftpapir
Lim: naturgummiLim: akryl, naturgummi og hotmeltLim: naturgummi og hotmelt
Anvendelse: Kasser fra 30-40 kgAnvendelse: Kasser fra 20-30 kgAnvendelse: Kasser fra 20-30 kg

Egenskaber ved PVC tape

PVC tape var tidligere standarden inden for tape på verdensplan. I dag er PVC dog en anelse overskygget af PP tape, men er stadig en af de mest alsidige tapevarianter på markedet:

 • Den er velegnet til mellemtunge til tungere pakker. 30-40 kg.
 • Støjsvag: Den er langt mere støjsvag ved afrulning end PP tape (der findes dog Low Noise PP tape). Dette kan være en fordel for folk, der lukker kasser en hel dag, og derfor gerne vil undgå støjen.
 • Elastisk: Som tidligere nævnt, så er PVC tape meget mere elastisk end bl.a. PP tape. Dette betyder at PVC er meget alsidigt. Men, elasticiteten betyder også at tapen ikke kan rives over, så derfor er du nødt til at bruge en saks eller dispenser.
 • Mat gennemsigtighed: tapen er ikke fuldstændig gennemsigtig og kan have et gulligt udseende.
 • Lim: Naturgummi. Du kan læse mere om lim længere nede i indlægget.

> Se vores udvalg af PVC tape

Egenskaber ved PP tape

PP er en forkortelse for polypropylen, som er af de mange typer for plastik. Det er i dag den mest anvendte type for pakketape på verdensplan. Det faktum at det ofte er billigere end PVC tape, kan være en af faktorerne, der spiller ind, når folk vælger deres pakketape. Dette er dog ikke det eneste sted, hvor tapen adskiller sig:

 • Velegnet til lettere og mellemtunge pakker. 20-30 kg.
 • Støj eller Low Noise: PP tape i sin billigste standardversion er ikke lydløs. Når der rulles ud, frembringer det en skærende lyd på cirka 75 decibel. Det er lige så meget støj, som når en bil kører forbi dig. Men der findes også en Low Noise version af PP pakketape.
 • Ikke elastisk: Denne type tape er langt mindre elastisk end PVC tape og knækker derfor meget lettere. Dette er dog en fordel, da det gør tapen lettere at rive over i hånden.
 • Gennemsigtig: Udover de velkendte brune varianter er der også en gennemsigtig og klar version. Dette kan være en fordel, hvis du benytter kasser med tryk, så kan du se dette gennem den transparente tape.
 • Lim: Standard limen for PP tape er hotmelt. Low Noise benytter akryl.

> Se vores udvalg af PP tape

> Egenskaber ved papirtape

Hvis du er på udkig efter et miljøvenligt alternativ til tape af plast, så kunne papirtape være en god mulighed. En stor fordel ved papirtape er at den i modsætning til plasttape kan genindvindes sammen med papkassen.

 • Velegnet til lettere og mellemtunge kasser: 20- 30 kg
 • Støjsvag: Den er langt mere støjsvag ved afrulning end PP tape (der findes dog Low Noise PP tape). Dette kan være en fordel for folk, der lukker kasser en hel dag, og derfor gerne vil undgå støjen.
 • Ikke elastik: Papiret er ikke elastisk og knækker derfor meget let. Dette er dog en fordel, da du kan rive tapen over i hånden, og derfor ikke har du ikke behov for en saks eller dispenser.
 • Ikke gennemsigtig: Tapen er fremstillet i brunt kraftpapir, hvilket giver en flot præsentation, da tapen går i et med kassen. Derudover er en folie i papir også en fordel, da tapen der er skrivbar.
 • Lim: Naturgummi eller hotmelt. I afsnittet under kan du læse mere om lim.

> Se vores udvalg af papirtape

Lidt om lim

 • Akryllim: Dette er en vandbaseret lim. Den forbliver klar og gulner ikke. Det er den lim der oftest kombineres med Low Noise PP tape.
 • Naturgummi: Dette er en lim med meget høj klæbeevne og klæber godt på de fleste overflader. Limen er alsidig og kan sagtens anvendes til udendørsbrug. Den er også meget modstandsdygtig overfor lave temperaturer.  Limen kan ses i kombination med både PVC tape, PP tape og Papirtape.
 • Hotmelt: Dette er den billigste variant inden for lim til tape. Den er knap så god til at modstå temperaturvariationer, som andre typer lim. Den egner sig bedst til klæbning i kortere tid, så den er derfor et godt valg til e-handel, da pakkerne oftest er undervejs i kortere tid. Limen bruges kun i kombination med standard PP tape eller enkelte varianter af papirtape.

Hvor genanvendelige er de forskellige typer tape?

PVC tape og PP tape er begge fremstillet af plast. Plast er svært at genanvende, og det er derfor ikke altid muligt at genavende din pakketape. Nogle plasttyper er dog mere genanvendelige end andre. PP plast er en genanvendelig plasttype. PVC er derimod ikke genanvendelig. En af årsagerne til at forbruget af PP tape er stigende sammenlignet med PVC tape kunne være relateret til, hvordan de to tapetyper reagerer på forbrænding. Hvis PP tape ender på forbrændingen, så omdannes det til CO2 og vand. Derimod så frigiver PVC tape klor, hvilket derefter omdannes til saltsyre. Saltsyren bliver til syreregn, som er med til at ødelægge skovene. Derfor forsøger man også at indsamle PVC til deponi fremfor, at det skal ende på forbrændingen.

Husk sortering af affald er vigtigt, så sorter dit plastaffald for sig selv. Det er derudover også vigtigt at fjerne tapen fra papkasserne, da plasttape ikke kan genindvindes sammen med papkasserne. Hvis du derimod ser på papirtape, så har du en tape, der kan genanvendes. En af de store fordele ved papirtapen er, at tapen kan genindvindes sammen med papkassen.

Ønsker du at høre mere tape?
Hvis du ønsker mere vejledning om hvilken type tape, der passer bedst til din virksomheds behov, så er du altid velkommen til at kontakte vores emballagespacialister på tlf 44 58 77 00 eller email: info@rajapack.dk

Populære kategorier