Strækfilm: Din palles faste følgesvend
Strækfilm er ikke bare et stykke plastikfolie, men en film, som er absolut uundværlig på ethvert lager! Hvorfor? Fordi strækfilm er det mest holdbare og omkostningseffektive materiale til at sikre dine paller, så produkter eller kasser forbliver på plads under en (ujævn) transport eller langtidsopbevaring.
Hvis du allerede anvender strækfilm i din virksomhed, så benytter du dig højst sandsynligt af den transparente udgave. Hvis svaret er ja, så er du langt fra den eneste. Den gennemsigtige strækfilm er nemlig den mest kendte af sin slags. Men der findes faktisk mange andre variationer som f.eks. strækfilm med farve. I dette blogindlæg ser vi nærmere på de forskellige varianter, og giver dig tips til, hvordan du kan anvende strækfilm til identifikation af dine paller, til beskyttelse mod tyveri og meget mere.
Hvad anvendes strækfilm til?
Strækfilm er uundværlig ved transport af varer på paller. Ved at indpakke dine stablede paller med strækfilm garanterer du en sikker transport af dine produkter: Produkterne står fast på pallen, idet de ikke rutsjer rundt og de er samtidig beskyttet mod støv, snavs og fugt. Alle paller, som forlader dit lager, bør i bedste fald være forsynet med et stærkt lag af strækfilm som beskyttelse.
I den følgende artikel kan du læse alt, som du bør vide om korrekt brug af strækfolie.
Fordelene ved farvet strækfolie
Den mest udbredte strækfolie er som nævnt den transparente. Det betyder, at du straks ved, hvilke varer der er tale om, da du selvsagt kan se dem gennem folien. Det har naturligvis sine fordele, men hvad nu hvis du ikke ønsker, at andre kan se dine varer.
Diskret indpakning med sort strækfilm
Strækfilm behøver ikke at være transparent. Den kan også være sort og dermed uigennemsigtig. Du kan med fordel anvende sort strækfilm, hvis du ønsker at beskytte dine produkter mod tyveri under transport og/eller opbevaring. Filmens mørke farve betyder, at indholdet af dine forsendelser forbliver fortroligt, og du tiltrækker dermed mindre opmærksomhed fra tyve. Den sorte folie findes også i form af et beskyttelsesdæksel, som lagerejeren nemt kan sætte over sine produkter for at skjule dem.
Identifikation af indhold med farvet strækfilm
Ud over sort film fås vores strækfilm i blå. Ved at anvende farver kan du let farvekode dine paller.
► En anden fordel: Farvet strækfilm forhindrer sollys i at trænge igennem til dine varer bedre end transparent film, og det hjælper derfor til at mindste misfarvninger ifm. UV-stråler.
Manuel vs. maskinel strækfilm
Strækfilm er fremstillet af lavdensitetspolyethylen, som er et meget glat og let materiale, og uanset om der er tale om transparent eller farvet strækfilm, så kan den påføres på to måder: Manuelt med en hånddispenser eller mekanisk med en indpakningsmaskine. Hvis du skal indpakke mere end 15 paller om dagen, så bør du vælge den maskinelle løsning. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der er forskel på strækfilm til manuel udrulning og maskinstrækfilm, og det er derfor essentielt, at du køber den variant, som passer til dit daglige brug.
Manuel indpakning
Virksomheder, der kun indpakker et par paller om dagen, foretrækker at bruge en manuel hånddispenser, og det er også den mest fordelagtige løsning til det behov.
► Sådan gør du: Placer rullen af strækfilm i dispenseren og sørg for at filmens klæbende side vender ind mod din last. Indpak pallelæssets top med max. 3 lag film og og bunden med min. 3 lag. Endelig skal du sørge for, at lagene af strækfilm overlapper med 10-20 cm.
Maskinel indpakning
Hvis du indpakker mere end 15 paller om dagen, så er en maskine klart at foretrække. Når du anvender maskine, betyder det, at næsten alt arbejde er gjort for dig, og at du dermed sparer tid. Men den sparer også i dit strækfilmforbrug, fordi maskinerne er tilpasset hver pakkevolumen. Du bruger altså aldrig mere film end strengt nødvendigt.
Strækfilm og palletering går hånd i hånd
En palle er ikke komplet uden en solid indpakning med strækfilm. Som allerede nævnt beskytter filmen dine produkter mod støv, snavs og fugt, og den sikrer, at palle og gods danner en solid enhed. Men det er vigtigt at anvende folien korrekt. Hvis du pakker meget, har du brug for mere film, og du øger derfor dine omkostninger. Til gengæld kan din folie rive og beskadige dine varer, hvis du ikke anvender nok.
Hvordan vælger jeg den rigtige strækfilm?
For at vælge den rigtige film skal du først og fremmest overveje form og vægt af dit pallelæs. Det er vigtigt for at undgå, at filmen kollapser under presset fra pallegodset.
Til paller med en homogen og/eller lidt fremspringende last kan du med fordel anvende en af de to følgende film:
► CAST strækfilm: Den er elastisk i længden, den er støjsvag under udrulning og det er en standardfilm til de fleste pallelæs.
► Forstrækt film: Den er 30% mere økonomisk (op til 250% elastisk: 1 meter bliver til 3,5 meter), hurtig og nem at bruge fordi filmen allerede er forstrækt og produkter bliver ikke udsat for tryk.
Til paller med en heterogen og/eller meget fremspringende last kan du med fordel anvende:
► Blæst strækfilm: Filmen er elastisk op til 150% i begge retninger (længde og bredde), og så er den meget stærk og yder optimalt modstand over for rivning.
Som nævnt er vægten af din palle også afgørende. Jo tungere belastning, desto tykkere bør strækfilmen være. Tykkelsen af folien beregnes i my (1/1000 mm.), og forholdet mellem pallens vægt og filmen tykkelse bør være således:
Pallens vægt Tykkelse på strækfilm
≤ 500 kg Under 17 my
≤ 700 kg Mellem 20 og 23 my
≥ 800 kg Mellem 23 og 30 my
Strækfilm i overblik
Strækfilm findes i forskellige typer og farver. Transparent film på rulle med en bredde på 50 cm. er den mest almindelige, og næsten alle, der arbejder på et lager, kender den. Vi har allerede været inde på nogle af varianterne på markedet, men der findes selvfølgelig flere, og her til sidst giver vi dig et hurtigt overblik, så du let kan blive guidet i retning af, hvilken slags der passer bedst til din virksomheds behov:
► Miniruller med strækfilm: Disse ruller er mellem 9 og 12 cm brede. De er ideelle til indpakning af små pakker og indpakning af lette forsendelser.
► Antistatisk strækfilm: Denne film er velegnet til indpakning af elektroniske enheder og komponenter.
► Flexnet: Har du produkter, der er følsomme overfor kondens, kan de med fordel pakkes sammen med et fleksibelt Flexnet. Det robuste net har store masker, og på måde kan du ventilere dine varer gennem hullerne i filmens net, så dine produkter forbliver tørre.
► Forstrækt film: Filmen giver dig betydelige besparelser på dit forbrug, idet du anvender færre meter til at dække og beskytte den samme overflade.
► Farvet strækfilm: Filmen fås i blå, rød, gul, grøn og hvid, og giver dig mulighed for at skabe let og hurtig genkendelse gennem farvekodning. Det er oplagt til at skabe struktur og organisere dine pallelæs.
►Sort, uigennemsigtig strækfilm: Filmen garanterer fortrolighed omkring pallelæssets indhold, og fordi dine produkter er ikke synlige, er de mindre attraktive for tyve.
►Transparent strækfilm: Den klassiske og mest kendte type strækfilm der opfylder de fleste behov, og som er perfekt til at opbygge en solid palleenhed.
Huskeliste:
► Vælg forstrækt film til homogene pallelæs.
► Vælg blæst strækfilm til heterogene pallelæs.
► Anvend farvet strækfilm til hurtig identifikation af pallelæs eller beskyt det mod tyveri med sort, uigennemsigtig film.
► Pakker du mere end 15 paller om dagen? En indpakningsmaskine er hurtigere og mere økonomisk end manuel indpakning.
Hos Rajapack sidder vores eksperter klar til at besvare eventuelle spørgsmål og til at hjælpe dig med at finde den helt rigtige strækfilm til din virksomhed. Du kan kontakte os på tlf.: 44 58 77 00 mandag til fredag kl. 8.00-16.30 eller via info@rajapack.dk. Du kan selvfølgelig se hele vores udvalg af strækfilm og tilbehør på rajapack.dk, hvor du også kan bestille dine varer hurtigt og nemt.
Har du brug for råd og hjælp til hvordan du pakker dine paller?
– så får du i dette indlæg en nem og overskuelig GUIDE TIL PALLETERING SKRIDT FOR SKRIDT – god læselyst!