Wrap it up: Sådan pakker du dine krævende produkter
Online shopping har aldrig været større og det er blevet en selvfølge, at vi kan anskaffe os mere eller mindre alt ved hjælp af bare nogle få klik med musen eller taps på skærmen. Ifølge FDIHs rapport for 1. halvår 2018 handlede danskerne i samme periode for 63 mia. kr. på nettet – En stigning på næsten 12%. [i]
Den voksende tendens har betydet, at emballageindustrien er nødt til at tænke mere innovativt, så kunderne kan være sikre på, at de varer som de køber på nettet, også ankommer sikkert og i god stand.
Her hos Rajapack er vi eksperter i beskyttende emballage, så hvis du går og tænker på, hvordan du bedst pakker dine værdifulde produkter eller varer med en besværlig form så læs endelig videre! Vi har nemlig skrevet en grundig guide om, hvordan du pakker netop de ”besværlige” produkter, som både virksomheder og privatpersoner ønsker at beskytte under transport.
Sådan pakker du lamper
Lamper kan være ekstremt sarte og skrøbelige. Så hvor skal du starte? Her er vores tips:
Du skal bruge:
- En papkasse
- Boblefolie og tape
- Skumfolie
- Løst fyld
- Kabelbindere
- Etiketter med teksten ”Fragile/This way up”
Tip: Det er lettest at pakke en lampe, hvis den allerede hænger, så placér lampen på en krog el. lign. hvis det er muligt. Hvis ikke så sørg for at lampen er placeret på rigeligt med beskyttelse (håndklæder, puder, tæpper). Hvis lampen stilles direkte på et hårdt underlagt kan den let blive beskadiget.
- Først skal du finde en passende papkasse. Ideelt er der 7-10 cm hulrum mellem lampe og kasse hele vejen rundt. Tag højde for lampens vægt. Hvis lampen er tung, bør du anvende en kasse af dobbelt bølgepap. Den vil sørge for extra beskyttelse og yde bedre modstand overfor stød og slag end kasser i enkelt bølgepap.
- Fjern eventuelle pærer og andre løsdele og pak dem i beskyttende folie og læg dem i en separat æske.
- Næste skridt er at se efter skarpe kanter, som kan blive beskadiget under transport. Pak dem ind i tykt skumfolie eller brug pap og tape for at beskytte dem. Vær opmærksom på lampens top og bund. Bunden er mest udsat for tryk, og sammen med toppen er det de to mest udsatte steder. Pak begge dele godt ind i boble- eller skumfolie.
- Sørg for at bunden af papkassen er sikkert lukket med tape. Skab herefter et blødt underlag af skum- eller boblefolie. Saml løse ledninger med kabelbindere. Lampen kan nu stilles forsigtigt ned i kassen. Husk at lampen skal stå så oprejst som muligt. Fyld al resterende hulrum ud med løst fyld, og sørg for at det bliver så kompakt, at lampen ikke kan flytte sig.
- Når du mener, at lampen er sikkert pakket i kassen, dækker du toppen med et lag af skum- eller boblefolie. Luk kassen med tape. Uden på kassen sætter du etiketter med ”Fragile” og “This side up”. På den måde ved fragtmanden, at der er tale om skrøbeligt indhold og du forhindrer, at kassen bliver vendt på siden eller hovedet under transport.
Sådan pakker du kunst
Kunst kan være meget kostbart og det er vigtigt at beskytte malerier og andre kunstobjekter godt. Et fladt produkt pakkes bedst ved at omhylle det i silkepapir for derefter at pakke eventuelle hjørner og skarpe kanter ind i pap. Herefter lægges der pap hele vejen rundt om produktet, som hæftes sammen med pakketape. Læg herefter produktet ned i en hvid papkasse og luk med tape. Det hvide ydre er med til at give forsendelsen en eksklusivt finish. Uden på kassen anvendes en følgeseddellomme med adresse og tilhørende dokumenter.
Sådan pakker du porcelæn
Små produkter som porcelæn kan mildest talt være besværlige at pakke, og ingen ønsker at modtage ituslåede varer, så her er vores bud på den bedste indpakning.
Du skal bruge:
- Silkepapir
- Boblefolie
- Tape
- Løst fyld
- Skumprofiler
- En papkasse
- En anden papkasse af dobbelt bølgepap som er 7-10 cm større end den første
- Advarselsetiketter påtrykt ”Fragile”
Tip: Først og fremmest skal du sørge for at have god plads. Gør plads på en pakkestation eller et pakkebord. Hvis du ikke har nogle af delene så læg et tæppe på gulvet for at skabe en stor og beskyttende overflade. På den måde undgår du utilsigtede ridser og kan minimere større skader, hvis du uheldigvis skulle komme til at tabe porcelænet.
- Du skal bruge en papkasse som er mindst 2,5 cm større end porcelænet, som du skal pakke. Du skal også bruge en anden kasse i dobbelt bølgepap, som er 7-10 cm større en den første kasse.
- Læg porcelænet som du skal pakke frem og sorter efter størrelse og type. Hvis porcelænet ikke er samme størrelse eller form eller er ekstremt skrøbeligt, bør du lægge dem i små, separate æsker. På den måde er de bedre beskyttet og kan derefter lægges i den anden (og større) papkasse.
- Pak hvert produkt i silkepapir og afslut med tape. Gentag herefter med boblefolie så produktet er helt dækket og afslut med tape. Hvis du har med meget skrøbelige produkter at gøre, er det altid bedre at være på den sikre side. De fleste skader på denne type produkter sker, fordi de ligger og støder mod hinanden under transport.
- Tag den første (og mindste) papkasse og tilskær to stykker skumplade så de passer til kassens bund og top. Læg det ene stykke i bunden og placer derefter det første lag porcelæn ovenpå. Fyld nu et lag på ca. 5 cm med løst pakkefyld. Gentag proceduren indtil kassen er 2,5-5 cm fra at være fyldt. Læg så den sidste skumplade i toppen og sørg for at der er et let tryk inden du lukker kassen, så produkterne er fikserede. Trykket må dog ikke blive så stort, at indholdet kan blive beskadiget.
- Fyld ca. 7 cm løst fyld i bunden af den anden (og større kasse) og placer den mindre kasse (med porcelænet) oven på fyldet. Udfyld hulrummet mellem de to kasser med løst fyld og luk kassen af dobbelt bølgepap med tape. Afslutningsvis anbefaler vi, at du påsætter en ”Fragile” advarselsetiket, så fragtmanden er ekstra opmærksom på håndteringen af kassen.
Sådan pakker du vin
Sender du vine? Og er du i tvivl om hvordan du undgår skader og ødelagte flasker? For at beskytte flasker bedst muligt anbefaler vi flaskeemballage med rumdeling. På den måde er hver flaske enkeltvis beskyttet, så de ikke støder mod hinanden. Det meste flaskeemballage gør det muligt, at sende op til 12 flasker i én kasse uden at du skal tage højde for om flaskerne har samme form. Sender du meget dyre flasker eller ønsker du blot at være ekstra forsigtig, så findes der også indlæg med integreret folie, som fikserer flaskerne inden de sættes i kassen.
Sådan pakker du cykler
Der er ikke grænser for, hvad danskerne køber på nettet og cykler er ingen undtagelse. Står du på afsendersiden, så er der nogle vigtige forholdsregler at tage højde for, så cyklen ikke bliver beskadiget under transport. Her er vores anbefalinger:
Du skal bruge:
- Boblefolie
- Tykke skumprofiler
- Løst fyld
- En stor, flad kasse hvor der er plads til hele cykelstellet
- En gennemsigtig plastikpose som kan indeholde smådele.
- Kabelbindere
- Værktøj (til at skille cyklen ad)
- Sørg for at du har rigeligt med arbejdsplads. Fjern eventuelle ekstradele som lygter, flaskeholdere etc. Pak disse separat og læg dem i kassen, når stellet er lagt deri.
- Fjern sadlen. Hvis den sidder fast med skruer og/eller bolte, så læg dem i en separat plastikpose, gerne med lynlås el .lign, så de ikke forsvinder. Fjern herefter pedalerne.
Tip: Hvis det kan lade sig gøre, så drej gear og bremser 90 grader så de vender samme retning som stellet. Hvis det ikke er muligt, så skal de fjernes helt. Fjern alle skruer og bolte som holder bremser og gear på plads men fjern ikke nogle kabler.
- Næste skridt er at fjerne forhjulet. Nogle gange er det ganske let, men hvis ikke så skal alle skruer og bolte fjernes og lægges i posen sammen med de andre. Tag lidt af luften ud af dækkene inden de pakkes.
- For at beskytte din cykel under transport kan du anvende kabelbindere til at fastholde gear og bremser på stellet. Beskyt stellet mod ridser ved hjælp af skumprofiler som også holdes fast af kabelbindere. Hvor det ikke er muligt at anvende skum, kan du med fordel bruge boblefolie i stedet. Boblefolien fastsættes med tape.
- Fyld bunden af den flade papkasse med ca. 5 cm løst fyld og læg cykelstellet ovenpå. Læg herefter forhjulet ned i kassen ved siden af stellet. Til sidst lægges posen med skruer og bolte samt andre løsdele ned.
- Nu kan resten af kassen fyldes med løst fyld, så indholdet fikseres. Når det er gjort tapes kassen sammen.
Har du spørgsmål til vores produkter eller til hvordan du bedste pakker dine varer, så sidder vores specialister altid klar til rådgive og hjælpe dig med at finde netop den type emballage, som du har brug for. Kontakt os på 44 58 77 00 eller info@rajapack.dk.
[i] https://www.fdih.dk/analyser/fdih-e-handelsanalyser/ars-og-halvars-rapporter/halvarsanalyse-2018