Palletering skridt for skridt – Let og enkelt!

4 min læsning30 april 2019

Palletering skridt for skridt – Let og enkelt!

Paller er ideelle til at bære større læs, og de gør det muligt at sammenbinde flere læs til én enhed og på den måde kan flere læs transporteres og lagres på en gang.

Men når en palle skal stables, kan der let opstå fejl, og derfor har vi kigget nærmere på palleteringsprocessen og noteret os den skridt for skridt. Under transport opstår der altid en belastning. Ved stabling af gods bør du derfor være opmærksom på netop hvilke belastninger, der kan opstå under transport. Med dette i mente, kan du udvælge dig den rigtige emballage til den rigtige palletype og transportform. Der er nemlig ikke de samme krav til en palle, der udelukkende transporteres med lastvogn, som til en palle der lades fra en lastbil til en skibscontainer eller som transporteres via luftfragt.

En palle udgør altså sammen med transportformen og godset en ladningsenhed. Derfor bør du være opmærksom på og følge disse 5 skridt, når du palleterer:

1. Beskyt og luk godset

De produkter, som skal sendes, skal pakkes optimalt, så de er godt beskyttet under transporten. Det betyder, at de skal pakkes i f.eks. papkasser med passende fyldmateriale og forsvarligt lukkes med pakketape. Også her bør du tage højde for hvilken transportform, der er tale om: Vej, jernbane, sø- eller luftfart. Valget af emballage bør altså være et resultat af overvejelser omkring, hvilken belastningsgrad som transportformen udgør for de pakkede produkter.

2. Lad pallen med godset

For at skabe den mest optimale ladningsenhed er det vigtigt, at pallen altid bliver lastet på en måde, hvor de forskellige pakkeelementer passer til palleformatet. Hvis der opstår mellemrum er det essentielt, at disse findes på indersiden eller midten af pallen, så pallens ydre dimensioner overholdes. Eventuelle mellemrum kan f.eks. udfyldes med afstandsstykker el.lign. For så vidt muligt bør du undgå at stable i ”søjler”, fordi det øger risikoen for, at det stablede vælter. Det kan ske fordi stabiliteten af den enkelte papkasse går tabt, når hele tyngden ligger på de nederste kasser. Hvis der er tale om papkasser i forskellige størrelser anbefaler vi derfor, at du placerer de mindste kasser nederst og de større kasser ovenpå. Sammenstablede papkasser er altid at foretrække, fordi det skaber et mere stabilt pallelæs.

3. Gør pallen sikker

For at øge stabiliteten af godset på pallen kan du f.eks. benytte dig af mellemlægpapir. Det sørger nemlig for, at de enkelte papkasser står bedre fast og ikke rutsjer rundt. Kantprofiler på siderne styrker desuden ladningen og forhindrer unødig belastning af læsset.

4. Omsnør og indpak pallen

For at godset og pallen skaber en enhed, skal de holdes sammen, og med strapbånd kan store kasser bindes direkte fast til pallen og for at undgå skader i forbindelse med omsnøringen, kan du med fordel beskytte godsets kanter med kantbeskyttere.

Strækfilm beskytter desuden palleladninger mod støv og snavs. Hvis der er tale om manuel foliering udgør folie dog kun en barriere mod netop støv og snavs. Kun ved foliering med strækfoliemaskiner kan du opnå en tilstrækkelig sikring, hvor folien bliver forbundet til pallen. Paller kan desuden sikres med krympefolie, men krympefolie kræver varme og det er ikke alt gods der kan holde til dette og det er derfor ikke altid at foretrække.

5. Mærk pallen

Hver palle skal påføres adresse samt følgeseddel eller forsendelsesdokumenter og med følgeseddellommer er papirerne optimalt beskyttet under transporten. Ydermere bør indholdet af godset være kendetegnet med passende advarselsetiketter, som sættes uden på pallelæsset.

Har du fulgt vores 5 skridt er din palleteringsproces nu komplet: Godset er godt sikret, og ladningsenheden er klar til at blive transporteret og til at komme frem til modtageren under de bedste forudsætninger.

Har du spørgsmål eller er du blevet nysgerrig på vores udvalg af produkter til palletering, så kan du se hele vores sortiment på rajapack.dk. Du er også velkommen til at kontakte vores emballagespecialister mandag til fredag kl. 8.00-16.30 på tlf.: 44 58 77 00 eller via info@rajapack.dk, hvis du ønsker vejledning til at vælge de helt rigtige produkter til din næste palletering.

Populære kategorier