funfacts emballage

Skulle emballage være kedelig? NEJ DA 😀 eller jo, vi forstår godt hvis en papkasse, papirtape eller bobleplast kan virke u-sexet. Vores kollegaer i Belgien har derfor samlet lidt sjove facts til at SPICE emnet lidt op. Sæt Jer til rette og læs med her:

1. I Ohio arrangerer de ‘Tape Festival’ hvert år

Byen Avon, Ohio, er vært for en festival hvert år, der fokuserer på tape i alle dens former. Du ser kunst, skulpturer, tøj osv. Alt sammen lavet af tape. Avon er hjemsted for Duck Tape- mærket , hvilket gør det til “Duck Tape Capital” i verden. 3

Emballagefakta: Ohio tape festival

2. Bånd kan give dig et stipendium

“Stuck at Prom” er en konkurrence fra en amerikansk tapeproducent. Den studerende, der designer og producerer den smukkeste kjole eller det mest elegante kostume til deres “prom” med ‘Duck Tape’ vinder et stipendium. Præmier på i alt 20.000$ vil blive tildelt blandt vinderne. 1

Emballagefakta: sidder fast på prom

3. Gør frostet glas gennemsigtig igen med tape

Frostet glas er ikke gennemsigtigt. Men du kan ændre det med transparent tape. Hvordan er det muligt? Frostet glas er grundlæggende et glas med mange mindre fejl og mangler. Hvis du lægger tape over det, udfyldes disse “fejl” og lyset kan trænge igennem. 4

4. I Frankrig er der et museum dedikeret til pap

Hvis du vil besøge et papmuseum, skal du ned til Valréas, hovedstaden i pap i Frankrig. De  Musée du cartonnage et de l’Imprimerie  viser historien om pap og udskrivning.

5. Forstærket tape blev opfundet af militæret

Før opfindelsen af GAFFA-tape blev ammunitionspakker gjort vandtætte med voks og en slags klæbende papirtape. Disse var ofte vanskelige at åbne, hvilket fik soldaterne til at miste dyrebare minutter i kampens hede. Ideen til GAFFA-tape også kaldet lærredstape og på engelsk Duck-tape, kom fra Vesta Stoudt, mor til to marinesoldater fra Illinois. Under 2. verdenskrig skrev hun et brev til præsident F. Roosevelt, med ideen om at forstærke tape med tekstiler. Dette resulterede i en meget mere effektiv forsegling. Roosevelt gav ideen til Johnson & Johnson og sådan blev den forstærkede tape, som vi i dag kender som GAFFA-tape, født.

Cloth tape, invented by the US military

6. Tape reddede Apollo 13 missionen

Tape har været i redningskittet for enhver NASA-mission lige siden starten. Det viste sig at være en god idé, da en eksplosion under Apollo 13-flyvningen medførte alvorlige problemer for de tre besætningsmedlemmer. Luftfilter systemet var ved at gå i stykker, men ved hjælp fra tape (og lidt hjælp fra Houston) var de i stand til at reparere luftfiltrene og få det op at kører igen.

7. Vidste du, at papæsken allerede er 200 år gammel?

  • 1817: Den første papkasse kom på markedet i England.
  • 1850: Kellogg’s er det første mærke, der permanent bruger en papkasse som emballage.
  • 1856: Det første bølgepappatent tildeles. Kassen, som vi kender den i dag, blev født!
  • 1883: Den første bølgepapfabrik åbner i London.
  • 1914: Trækasser erstattes i stigende grad af lettere papkasser.
Original Kelloggs emballage

8. Papir og pap er de mest genanvendte materialer i Europa

Af alle råvarer genbruges papir og pap mest, efterfulgt af blandt andet glas og metal. Papir kan genbruges op til syv gange. En papkasse op til ti gange.

9. Bubblefolie sænker dit stressniveau

Forskning har vist, at et minut med at springe bobler er lige så afslappende som en 30-minutters massage. En teori bag dette er, at det har at gøre med vores forfædres vane, med at knuse flåter eller andre insekter der plagede os, de gav også den typiske poppelyd. Derudover kan det også relateres til det faktum, at folk beroliges ved berøring. Ved at gnide og poppe boblerne simuleres berøringsfølelsen.

Bubble wrap sænker dit stressniveau

10. Bobleindpakning var oprindeligt en type tapet

I 1957 satte ingeniør Al Fielding og den schweiziske opfinder Marc Chavannes sig for at markedsføre et tapet med en hævet struktur. Som et eksperiment limede de to bruseforhæng sammen. Efter at kanterne var forseglet, forblev luftboblerne i midten. Denne idé blev aldrig særlig vellykket, men emballageindustrien vidste hurtigt, hvordan den skulle bruges – også blev boblebeskyttelsen født.

11. Der fældes ikke flere træer til paller

Træet fra træpaller er et biprodukt ved fremstilling af møbler eller byggemateriale til hjemmebygning. NÅr en palles livscyklus er ved at være forbi genanvendes størstedelen af ​​træpaller og bliver til brændstof, træfiberpaller eller som strøelse til haven.

I 2015 var der tre milliarder paller i omløb i EU.

Der skæres ikke yderligere træer til træpaller.

12. Den bedste beskyttelse mod stød er … luft!

Beskyttelsen er ikke beskyttelsens form, men i luften omkring og i luften i materialerne. Det er gennem ren luft, at stød absorberes bedst. BUM!

Sources:
www.rajapack.es/blog-es/curiosidades/sabias-que-trucos-curiosidades-sobre-embalaje/
mentalfloss.com/article/74550/10-durable-facts-about-duct-tape/
www .duckbrand.com/festival/2019-avon-heritage-duck-tape-festival/
lifehacker.com/see-through-frosted-glass-with-a-piece-of-clear-tape-5800404/

Kategorier: Raja Nyheder

EFTERLAD EN KOMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast en kommentar

Udfyld dette felt