Klæbebånd: En miljøvenlig pakketape

7 min læsning10 juni 2020

Når folk tænker i emballage, så tænker de gerne i papkasser og pakkefyld, men  glemmer lidt, at der også er flere forskellige typer tape. Det er derfor meget relevant at tænke lidt over, hvilken type tape, der passer til dit behov. Hvis din virksomhed for eksempel leder efter et godt miljøvenligt alternativ, så er det måske værd at undersøge klæbebånd. I dette indlæg kan læses meget mere om denne tape og fordelene ved denne.

1. En kort introduktion

Klæbebånd har et enkelt og innovativt design, der består af kraftpapir dækket med et lugtfrit limlag. Dette lag af lim klæber kun ved, at det bliver fugtet med vand. Derfor skal det helst bruges sammen med en fugtemaskine, som vi kommer nærmere ind på senere i indlægget.

Da klæbebånd er fremstillet af papir, så kan det genindvindes sammen med papemballagen. Derfor behøver der ikke være stort besvær med at adskille tapen fra pap før affaldssortering.

2. Fordelene ved klæbebånd

Klæbebånd er meget mere end bare en type tape. Du kan selvfølgelig lukke kasser med klæbebåndet, og det egner sig også godt til lige netop dette formål. Men før vi når dertil er der mange relevante fordele ved tapen, der er værd at nævne.

> Stærk klæbeevne

Da klæbebåndet nærmest ‘smelter’ sammen med kassen, så giver det en meget stærk lukning af dine pakker. Det betyder også, at der kun er behov for et lag tape i modsætning til andre typer tape. På den måde sparer du så på mængden af den anvendte tape.

> Sikker

Når først klæbemidlet er aktivet ved hjælp af fugtning og er blevet påført til kassen, så forbindes den straks til kassen overflade og giver optimal holdbarhed. Det er meget svært at fjerne klæbebåndet, når først den binder til kassen, og det vil tydeligt kunne ses, hvis nogen har prøvet at åbne kassen under transporten, da det efterlader tydelige spor. Dette kan være med til at afskrække tyve.

> Miljøvenlig

Et godt argument for klæbebåndet er det miljøvenlige aspekt. Materialet er lavet af naturlige råmaterialer: Klæbemidlet og er fremstillet af kartoffelstivelse og selve båndet er fremstillet af papir. Båndet er fremstillet af 80% genbrugsmaterialer og er genanvendeligt sammen med papkassen.

Det skal dog nævnes at et forstærket klæbebånd indeholder polyester- eller glasfibertråde og er derfor knapt så genanvendeligt sammen med papkassen. Derfor er det en god idé at sortere hver for sig i dette tilfælde.

> Æstetisk

Klæbebåndet har et helt simpelt look, der går i et med papkassen. Derfor bemærker man det heller ikke så meget, og dette hjælper til at give fint og rent udtryk. Det er derfor en af de mest æstetiske former for pakketape, der med sin flotte visuelle fremtoning er behagelig for øjet.

> Brugervenlig

Emballage bør være let at håndtere. Dette gælder selvfølgelig også klæbebånd. Og det er det selvfølgelig også. For at opnå det bedste resultat og gøre arbejdsgangen nemmere, mangler du bare en fugtemaskine. Den fugter klæbebåndet og klipper det samtidig af til den ønskede længde. På den måde undgår du at bruge mere end, der er behov for. Hvis du samtidig også ønsker at undgå lim på fingrene, kan du anvende handsker til beskyttelse.

Et par fordele sammenlignet med PVC og PP tape:

  • Klæber næsten øjeblikkeligt på papkasser og støvede overflader.
  • Mere modstandsdygtig overfor fugt og temperaturvariationer.
  • Det kan opbevares i meget længere tid (et par år for Klæbebånd og 6 måneder for mere traditionelle former for tape).

3. Sådan vælger du det rigtige klæbebånd

Standard

Forstærket

Forstærket

Kvalitet 60 g/m 2Kvalitet 90 g/m 2Kvalitet 130 g/m 2
Med langsgående polyestertråde *Med krydsende glasfibertråde **
For pakker op til 30 kgFor pakker op til 40 kgFor pakker op til 80 kg

* Polyestertrådene ligger ovenpå klæbelaget. Dette hjælper med at forstærke båndet og sørger for det er ekstra holdbart.

**Glasfibertrådene ligger mellem to lag kraftpapir. Derudover krydser trådene hinanden og ligger meget tættere end i 90 g/m2 versionen. Dette gør klæbebåndet endnu mere modstandsdygtigt overfor revner.

4. Intet klæbebånd uden dispenser

En fugtemaskine er fremstillet til at gøre brugen af klæbebånd nemmere. Den både fugter klæbemidlet og afklipper klæbebåndet til den indstillede længde. Du kan vælge mellem en af de nedenstående modeller:

Manuel

Halvautomatisk

Elektronisk

Vægt: 1,26 kgVægt: 9,3 kgVægt: 15 kg
Klæbebåndsbredde: 25 til 75 mmKlæbebåndsbredde: 20 til 100 mmKlæbebåndbredde: 40 til 80 mm
14 faste længder til afklipning
Til standard klæbebåndTil standard og forstærket klæbebåndTil standard og forstærket klæbebånd

5. Et andet familiemedlem: Papirtape

Hvis du er på udkig efter et andet alternativ til tape af plast udover klæbebånd, så er det også værd at undersøge Papirtape. Denne tape er i modsætning til klæbebånd helt selvklæbende og behøver altså ikke en fugtemaskine for at klæbe til dine papkasser. Alt det kræver er en afrulning og en påsætning på kassen. Du kan effektivisere arbejdsgangen ved hjælp af en tapedispenser.

Nedenfor kan du finde fordele og ulemper ved papirtape:

FordeleUlemper
Papirtape er mere miljøvenligt end plasttape (PP eller PVC):Limen på papirtape er enten naturgummi eller hotmelt. Dette er lidt mindre miljøvenligt end den lim, der anvendes på klæbebånd. Dette er dog ikke et problem ved genanvendelse sammen med papkassen.
 I modsætning til klæbebånd er du ikke afhængig af en fugtemaskine eller vand.Det er mere effektivt at påføre papirtape ved hjælp af en dispenser. Dette kan dog i længden være hårdt for håndledene. Kniven på dispenseren kan også forårsage skader på fingrene. Disse problemer opstår ikke, når der anvendes klæbebånd sammen med en fugtemaskine.
Papirtape er meget nem at rive over i hånden, så du behøver ikke altid en dispenser til at klippe den over for dig.Det er lettere at åbne kasser, der er lukket med papirtape, end det er at åbne kasser, hvor klæbebånd er anvendt.
Tapen er modstandsdygtig overfor fugt og egner sig derfor godt til eksport.
Tapen har en skrivbar overflade. Du kan derfor skrive notater eller beskeder på tapen, efter behov.

Vil du vide mere om pakketape?

Hvis du sidder med spørgsmål eller ønsker mere vejledning ift. valg af pakketape, så er du altid velkommen til at kontakte vores emballagespecialister på tlf. 44 58 77 00 eller email: info@rajapack.dk.

Populære kategorier