Vælg miljøvenlig emballage med 5 principper fra RAJA

7 min læsning30 september 2020

Har du tænkt miljøvenlighed ind i din pakkeproces? Hvilke typer emballage anvender du? Er de fremstillet af genanvendelige materialer eller kan emballagen genbruges? Disse spørgsmål er vigtige at stille dig selv, hvis du ønsker en mere miljørigtig virksomhed. RAJA har lavet en guide til dig omkring vores 5 emballageprincipper, der kan hjælpe dig til at pakke mere miljøvenligt. Se vores fulde miljøpolitik.

De 5 grundlæggende emballageprincipper

Reducer

Reducering af vægten og volumen af din emballage har flere forskellige fordele. For det første tænker du miljøvenligt ved at reducere mængden af den emballage, du bruger til dine forsendelser. For at opnå dette er det vigtigt at vælge emballage, der er bedre tilpasset dine produkter, så du undgår store tomrum i dine pakker. Når der opstår tomrum, så er det nødvendigt at udfylde med større mængder pakkefyld, hvilket bare betyder større mængder emballage. Hvis du i stedet reducerer tomrummene, så tænker du både miljøvenligt, og du opnår en økonomisk besparelse på brugen af emballage. Du kan også få en besparelse på transportomkostningerne, da flere transportvirksomheder i højere grad baserer deres prisstruktur på pakkens volumen. Ønsker du mere viden om reducering af transportomkostninger, så kan du læse mere i blogindlægget 4 tips til at reducere dine transportomkostninger.

Kasse med variabel højde:

En måde at tilpasse din emballage til dine produkter kunne være vha. en kasse med variabel højde. Denne kasse kan anvendes til mange forskellige typer produkter og kan stadig tilpasse dit produkt via rillerne på siden af kassen. Rillerne giver flere højder i én og samme kasse. Du skærer blot kassen til den ønskede højde med rillerne som guidelines. Denne kasse er perfekt, hvis du sender produkter af forskellige størrelse.

Emballage tilpasset produkttype:

En anden effektiv metode til reducering af pakkefyld er ved at vælge emballage fremstillet specifikt til dit produkt. Et eksempel på dette kunne være bogomslag, som er en emballage, der omslutter dine tryksager, men stadig yder god beskyttelse vha. forstærkede hjørner og kanter. Det kunne også være forsendelseskasser til flasker. Disse kasser yder optimal beskyttelse af dine flasker under transport og undgår alt for store mængder pakkefyld. Hvis du i stedet afsender tøj eller anden tekstil, så kunne forsendelsesposer være løsningen, da de både er lette i vægt og heller ikke behøver ekstra pakkefyld.

Genbrug

I nogle tilfælde kan det være relevant at undersøge muligheden for emballage, der kan anvendes mere end en gang. Det vil altså sige emballage, der kan genbruges. Fordelen ved genbrug af emballage betyder, at der skal fremstilles færre eksemplarer af den genbrugelige emballage. Det resulterer i, at der bliver anvendt færre råmaterialer, og at der produceres mindre affald. Hos RAJA kan vi tilbyde forskellige former for genbrugelig emballage:

Plast

Når man tænker plastik, så tænker man sjældent på miljøvenlighed. Men materialet er mere holdbart over længere tid end pap og papir. Så, hvis man er ude i emballage af mere hårdfør plast, så kan disse over tid også blive regnet for en mere miljøvenlig løsning. Der findes forskellige former for plastemballage, der kan genbruges. Hos RAJA har vi bl.a. tilbyde forskellige typer palletilpassede plastkasser til opbevaring. Vi vil dog ikke foreslå at bruge dem til forsendelsesemballage, medmindre det er internt. Derudover har vi også hårdføre plastpaller, der egner sig godt til eksport og er af 100% genbrugsmaterialer. De kan anvendes flere gange end paller af træflis eller bølgepap og vejer minde end træpaller.

Returemballage

En anden måde at genbruge emballage på er ved at give mulighed for returnering vha. samme emballage. Løsningen på dette er at vælge emballage med returlukning. Hos RAJA kan vi tilbyde en kasse med returlukning, der både er nem for lageret at pakke, vha. automatbund og modtageren har nemt ved at åbne med perforeret åbning. Derudover har vi også forsendelsesposer med returlukning, der både med og uden bærehåndtag.

Erstat

Måske er det værd at overveje om, der er et mere miljøvenligt alternativ til den emballage, du bruger til dine forsendelser. Ofte kan du finde et alternativ med mange af de samme gode egenskaber, som du har ved standardprodukterne. Hos RAJA kan vi også tilbyde miljøvenlige alternativer til mange af vores standardprodukter:

Erstat hjørnebeskyttelsen i polyethylenskum med hjørnebeskyttelse i pap, så får du beskyttelse, der også er genanvendelig.

Erstat standard-tapen i plast med papirtape. Papirtape har de samme gode egenskaber som mange typer standardtape. Papirtape er lavet af bæredygtige ressourcer, da det består af genbrugspapir og samtidig kan genindvindes sammen med papkassen.

Erstat dine stadardpakkechips med et bionedbrydeligt alternativ. Med et biobaseret alternativ, der er fremstillet af majsstivelse, kan du nedbryde pakkechipsene sammen med vand uden, at det efterlader giftigt affald.

Forny

Ved brug af produkter, der er fremstillet af naturlige materialer, kan du også være med til en reducering af det miljømæssige aftryk. Her kan der bl.a. være tale om bionedbrydelig emballage, men der kan også være tale om andre former for emballage fremstillet af naturlige råmaterialer.

Hos RAJA har vi flere forskellige typer emballage, der er biobaseret og kan nedbrydes uden at efterlade farlige stoffer. Disse produkter kan være fremstillet af majsstivelse eller kartoffelstivelse. Indenfor denne kategori kan nævnes Flo-Pak Natural, der fremstillet af bionedbrydelig majsstivelse, derudover har vi også en bionedbrydelig folie af kartoffelstivelse og nedbrydelig PBAT-plast.

De mest kendte eksempler på naturlige materialer er pap og papir. Hos RAJA består produktionen af vores pap- og papiremballage af træ fra udtynding, hvilket er en nødvendig del af skovbevarelse. De sidste 30% kommer fra træaffald og træflis fra savværker. En stor del af vores emballage er også fremstillet fra FSC- eller PEFC-certificerede skovbrug. Se bl.a. vores udvalg af papkasser og æsker.

Genanvend

Vores sidste emballageprincip er fokuseret på, hvordan vi kan bevæge os mod en cirkulær økonomi. Her er det yderst vigtigt at sætte fokus på at holde materialer og produkter i det økonomiske kredsløb længst muligt. Det betyder, at vi bl.a. skal genbruge produkter flere gange, heriblandt emballage, hvis det er muligt. Det er her der, som tidligere nævnt i blogindlægget, kan vælges bl.a. returemballage eller hårdfør plastemballage.

Det er selvfølgelig også relevant at se på emballage, der er fremstillet af genanvendelige materialer. Derfor skal udvalget af emballage, der kan genanvendes selvfølgelig også udvides. Det er bl.a. også derfor vi har gjort det nemt at finde de miljøvenlige egenskaber på vores produkter i kataloget og på vores hjemmesiden. Husk også affaldssorteringen, så din emballage kan indsamles og genanvendes på korrekt vis.

Vigtige materialer, der bliver genanvendt: Papir, pap, metal, plastik, glas og træ. Når vi taler om genanvendelige materialer er pap og papir nogle af de nemmeste materialer at genanvende. Læs bl.a. hvordan du bedst genanvender papirsposer. Hvis vi derimod retter blikket mod plastik, så er det desværre et materiale, der kan være svært at genanvende. I dag er det kun 42% af plast emballage, der genindvindes til nye produkter1. Se vores udvalg af miljøvenlige emballage.

  1. kilde: Emballagestatistik 2017

Ønsker du mere vejledning?
Hvis du sidder med overvejelser om at overgå til noget mere miljøvenlig emballage, så sidder vores emballagespecialister klar til at vejlede dig. Kontakt dem på tlf. 44 58 77 00, info@rajapack.dk eller chatten på vores hjemmeside.

Populære kategorier