Handlingsprincipperne
Vores Engagement
RAJA-Danièle Marcovici Fonden, etableret i 2006 under ledelse af ”Fondation de France”, er dedikeret til at forbedre kvinders levevilkår verden over. Gennem støtte til hundredvis af projekter har fonden allerede gjort en forskel for titusinder af kvinder i både Frankrig og internationalt.
Siden 2015 har fonden, i samarbejde med RAJA Group, drevet kampagnen "Kvinder og Miljøet" for at støtte projekter, der styrker kvinders rettigheder og fremmer miljøbeskyttelse.
Kontinuerlig handling giver konkrete resultater!
- Mere end 860 projekter er blevet støttet
- Tilstede i 76 lande
- Mere end 20 millioner euro i samlet budget
I 2023 alene har RAJA-gruppen indsamlet over 500.000 euro på tværs af deltagende lande som Frankrig, Schweiz, Belgien, Holland, Østrig, England, Italien, Spanien, Danmark, Sverige, Norge, Polen, Tjekkiet og Portugal. Denne indsats har muliggjort støtte til 12 nye velgørenhedsprojekter.
Med hver indsamling tager vi endnu et skridt mod en bedre fremtid for kvinder og miljøet.
Projekter, der i øjeblikket støttes
Kvinder og miljøet 2025 - Projekter
En Terre Indigène
Fremme deres forfædres viden om kvinder i franske oversøiske territorier ved at organisere workshops for at videregive denne viden til deres lokalsamfund.
I franske oversøiske territorier lider kvinder i lokalsamfund under konsekvenserne af global opvarmning herunder fødevaresikkerhed, adgang til drikkevand og endda uddannelse, hvilket forstærker uligheder mellem kønnene. Det er derfor, de gør deres stemme hørt og handler. De er på forkant med strategier til at tackle klimaændringer, ofte på lokalt niveau. I alle territorier spiller de på grund af deres tætte forhold til deres miljø en ledende rolle i at forsvare og bevare det og beskytte beskadigede økosystemer. I dag giver kvinder i de franske oversøiske territorier denne økologiske viden videre til unge kvinder i deres lokalsamfund og bærer håbet om et samfund, der er mere respektfuldt over for miljøet og de traditioner, der placerer jorden i hjertet af livet. Projektet 'De la Mère à la Terre', skabt af foreningen En Terre Indigène, har til formål at fremme deres forfædres økologiske viden og kvinders evne til at tilpasse sig ved at oprette workshops (dokumenteret og filmet) for at hjælpe dem med at opnå større økonomisk autonomi, samt at give dem trænings- og fortalervirksomhedsværktøjer til at øge værdien af deres viden og sætte dem i stand til at spille en større rolle i beslutningstagningen. Nogle af disse praksisser, der er gået i arv fra mor til datter, er ved at forsvinde, og udbredelse af dem til kvinder og unge i samfundet kan hjælpe dem til at blive mere selvforsynende.
Ishpingo
Støtte lokale kvindelige landmænd i at diversificere og øge deres frugtproduktion for at øge deres indkomst.
I løbet af de sidste femten år eller deromkring er levevilkårene for Kichwa, de indiske befolkninger i Napo-provinsen i den ecuadorianske Amazonas, blevet forværret: Pionerfronternes fremmarch i regionen fører til hurtig og massiv skovrydning og spredning af olie- og mineprojekter forårsager øget forurening af jord og vandveje. Væksten i denne industri og presset på naturressourcerne forårsager en væsentlig ændring i levevilkårene for lokalsamfundene, som lider både af landdistrikternes udvandring af mænd - som forlader landsbyerne for at arbejde på udvindingssteder eller i større byer - og fra tabet af deres traditionelle landbrugspraksis. Kvinder i dette område er særligt udsatte, da de er overladt til at passe deres familier og producere deres egen mad. Foreningen Ishpingo, som har specialiseret sig i kampen mod skovrydning, har identificeret en gruppe kvinder, hvis hjem og landbrugsparceller ligger i et frugtbart, men meget isoleret område. Disse kvinder har en mulighed for økonomisk udvikling, fordi de er placeret lige overfor et dyretilflugtssted, et af de største i landet. De sælger al deres frugt til refugiet for at fodre dyrene i fangenskab og de dyr, der slippes ud i skoven. Men refugiets madbehov er to gange større end mængden af frugt, som kvinderne producerer. Ishpingo foreslår at støtte kvinderne i at øge og diversificere deres produktion ved at plante frugttræer på deres grunde, og derved sætte dem i stand til at øge deres indkomst. De vil blive uddannet til at blive effektive producenter af frugt, der passer til deres egne og deres dyrs behov, og i større mængder.
Kraten du développement durable, de la culture et du loisir
Styrke kvindelige fiskeres rolle ved at fremme deres arbejde, uddanne dem og støtte deres deltagelse i sektorens besluttende organer.
På Kerkennah-øerne i Tunesien lever størstedelen af befolkningen af småfiskeri. Disse øer har RAMSAR- og ZICO-status og vil snart være et hav- og kystbeskyttet område på grund af mangfoldigheden af de spørgsmål, der er på spil, både økologiske, med beskyttelse af marin biodiversitet og socioøkonomiske, med behovet for at stabilisere indtægter fra småfiskeri. Fiskesektoren er meget specifik for Kerkennah-øerne, da den ikke kun drives af mænd, men også af kvinder, som er involveret i hele værdikæden, lige fra design af nettene til selve fiskeriet. Men ulighederne mellem mænd og kvinder er stadig meget betydelige i samfundene på disse øer. Kvindelige fiskere ejer ikke både, fisketilladelser og licenser står i deres mænds navn, og de er fraværende i beslutningstagende organer, der vedrører deres aktivitetssektor. De er heller ikke involveret i at markedsføre produkter eller forhandle priser, selvom det er dem, der fanger fiskene, samler muslinger, renser blæksprutterne osv. Opmærksom på denne situation har Association Kraten du Développement Durable de la Culture et du Loisir ( AKDDCL), en lokal forening, der er meget aktiv i at støtte fiskerne på Kerkennah-øerne, etableret et trænings- og støtteprogram, der har til formål at styrke kvinders rolle i fiskerisektoren, øge værdien af deres arbejde og støtte deres deltagelse i besluttende organer vedrørende sektoren og det beskyttede hav- og kystområde.
Chaussettes Solidaires
Tilbyder sy- og reparationsværksteder til kvinder i usikre situationer med det formål at forbedre deres færdigheder og sætte dem i stand til at komme ind på arbejdsmarkedet.
I femten år har foreningen Chaussettes Solidaires i Goutte d'Or-distriktet i Paris tilbudt sy- og tøjreparationsværksteder til kvinder i usikre situationer, især dem, der bor i nødopholdscentre (CHU). Nogle af reparationerne er lavet ved hjælp af sokker indsamlet fra skolevirksomheder. En række af disse kvinder har udtrykt et ønske om at lære at sy som et håndværk, for for altid at slippe ud af fattigdom. Der findes allerede kurser på markedet, men de er ofte spredt ud over en længere periode (f.eks. en gang om ugen) eller uegnede til denne type publikum (manglende opfølgning og støtte til disse mennesker i vanskeligheder ). For at imødekomme deres behov opretter foreningen korte kurser (6 måneder), der sætter kvinder i stand til at tilegne sig tekniske færdigheder og blive fortrolige med den adfærd, der forventes på arbejdsmarkedet.
Moi Jeu Tri
Uddannelse og støtte til kvinder i deres faglige integration i den cirkulære økonomi og affaldssorteringssektoren.
Affaldshåndtering er et af de største problemer, som afrikanske byer står over for. Manglende sortering ved kilden, ulovlig dumpning og affald dumpet i kommunale kloaksystemer fører alle til oversvømmelser og spredning af adskillige sygdomme. Côte d'Ivoire er ingen undtagelse, med kun 25% af affaldet indsamlet og sendt til lossepladser. Stillet over for disse udfordringer har foreningen Moi Jeu Tri (MJT) arbejdet på at forbedre affaldshåndteringen i landet siden 2020. De startede med at øge de unges bevidsthed om miljøpåvirkningen af de producerede mængder affald og ønsker nu at gå videre ved at eksperimentere med et program, der skal integrere udsatte grupper, der er langt fra beskæftigelse, i affaldsindsamlings- og sorteringsaktiviteter. Dette program kun for kvinder, kaldet Waste Work for Women, vil gøre det muligt for omkring 60 kvinder at blive uddannet og derefter støttet i deres professionelle integration i den cirkulære økonomi og affaldssorteringssektoren. De fleste ivorianske kvinder er ofre for socioøkonomiske uligheder, der forværres af deres køn. De er ofte mindre uddannede end mænd og er mere tilbøjelige til at være arbejdsløse. Affaldshåndteringssektoren repræsenterer en mulighed for at integrere disse kvinder mere bæredygtigt i den formelle beskæftigelse.
Poh Kao, des Tigres et des Hommes
Hjælper stammekvinder, der bor i Sariska National Park, med at udvikle deres mejerivirksomhed.
I Rajasthan-regionen i Indien er Sarisha National Park hjemsted for mange beskyttede dyrearter, herunder omkring tredive bengalske tigre. I parken lever 3 stammer side om side med de vilde dyr, og fastholder deres forfædres levevis i harmoni med den lokale flora og fauna. Disse minoriteter er de bedste garanter for beskyttelsen af tigrene, og kæmper mod krybskytteri og bevaring af Sariska-skoven. De er hyrder, der græsser deres dyr (kameler, bøfler og geder) på samme territorium som tigrene og andre vilde dyr. Disse stammer er meget sårbare og totalt udelukket af resten af den indiske befolkning. De er vegetarer. De producerer mælk, som de sælger for at købe mel og lave brød. Mælkeproduktion er en aktivitet, der udføres af kvinderne, som er ansvarlige for alle aspekter af dyrenes fodring og velfærd. Mælk fremstilles på en meget traditionel måde ved hjælp af rudimentære midler. Poh Kao-foreningen og dens partner Krapavis har arbejdet sammen siden 2017 i Sariska Park for at beskytte tigrene og støtte lokalbefolkningen. I 2022 bad kvinderne foreningerne om hjælp med at udvikle deres mejerivirksomhed og dermed øge deres indkomst. Der oprettes 1 andelsselskab, ledet af en kvindeselvhjælpsgruppe (SHG). Dette kooperativ vil forarbejde mælken til mælkekager og smør for at markedsføre dem og generere yderligere indtægter til kvinderne.
Projeter Sans Frontières
Styrkelse af kvindelige landmænds uafhængighed ved at forbedre deres produktionssystemer, revitalisere strategiske lokale økosystemer og tilskynde dem til at indføre ansvarlig forretningspraksis.
I Cundinamarca- og Boyacá-regionen i Colombia, en overgangszone mellem by- og landområder, spiller landkvinderne en nøglerolle i landbruget og fødevareproduktionen. Deres bidrag forbliver dog usynligt og dårligt aflønnet. I 2022 levede 29,8% af landdistrikternes husholdninger ledet af kvinder i multidimensionel fattigdom og havde begrænset adgang til offentlige tjenester (sundhed, uddannelse), infrastruktur, tilslutningsmuligheder, vand, boliger og teknisk bistand. Projeter Sans Frontières' projekt "Pour une ruralité durable: autonomisation des agricultrices et restauration agroécologique des écosystèmes" (Mod bæredygtigt landdistrikt: styrkelse af kvindelige landmænd og agroøkologisk genopretning af økosystemer) har til formål at reducere disse forskelle. Det skal styrke 20 kvindelige landmænds uafhængighed ved at forbedre deres produktionssystemer, tilskynde til social iværksætterpraksis og give dem mulighed for at certificere sig selv gennem Participatory System of Guarantees (PGS), en deltagende agroøkologisk certificering, der er gratis.
Naturevolution
Etablering af et plastaffaldsindsamlingssystem i kystlandsbyerne i Kendari Bay med hjælp fra 30 kvinder, der er uddannet og betalt for denne aktivitet.
I kystbyen Kendari (befolkning på 400.000), der ligger i provinsen Sulawesi Tengarra i Indonesien, produceres der 300 tons affald hver dag, hvoraf meget ender i floder og derefter i bugten, fordi det ikke samles opstrøms. Det affaldshåndteringssystem, som de lokale myndigheder har indført, er langt fra tilstrækkeligt. Plastaffald er en stor lokal plage, med en betydelig indvirkning på biodiversiteten og levevilkårene for lokalbefolkningen. Naturevolution-foreningen ønskede sammen med sin indonesiske partner at tackle dette problem ved først at organisere kampagner for at indsamle affald og øge bevidstheden blandt lokalbefolkningen. Foreningen ønskede at gå længere ved at etablere sit eget system til indsamling og sortering af plastikaffald med hjælp fra kvinder fra kystlandsbyer, som er de første til at lide under denne plastikforurening. Disse kvinder, der kommer fra udsatte samfund, er i usikre situationer og lever af indkomsten fra deres mænds fiskeri, eller af småjobs, når de er enker. Naturevolution ønsker at hjælpe disse kvinder med at etablere en indkomstskabende og frigørende indsamlingsvirksomhed for plastaffald i deres eget miljø. Affaldet sælges derefter direkte til Naturevolution Indonesia, som behandler det på sit genbrugsværksted.
Women Engage for a Common Future France
Forbedring af kvinders grønne iværksætteri og højne profilen af kvinder, der er forpligtet til en mere retfærdig og mere bæredygtig omstilling for deres region, for at give dem adgang til flere udviklingsmuligheder.
Siden 2011 har WECF Frankrig støttet kvinder, der etablerer virksomheder i landdistrikterne i Haute-Savoie og tilstødende afdelinger generelt gennem Femmes Rurales-netværket. Som et resultat af sin tiltrækningskraft og geografiske begrænsninger er afdelingen udsat for et betydeligt jordpres, hvilket gør det endnu mere presserende at bevare sin jord. WECF Frankrig har udført undersøgelser med omkring hundrede kvindelige iværksættere og fundet ud af, at de mangler anerkendelse og støtte til deres aktiviteter, er isolerede og har svært ved at få adgang til iværksætterstøttetjenester. Disse problemer, kombineret med det faktum, at deres aktiviteter til tider er dårligt lønnede, betyder, at disse kvinder er økonomisk afhængige. Alligevel er de afgørende for en mere retfærdig og mere bæredygtig omstilling i deres områder, da de er bærere af innovative løsninger og bæredygtige alternativer. Femmes Rurales-netværket, initieret af WECF Frankrig, har til formål at fremme kvinders grønne iværksætteri og højne profilen af disse engagerede kvinder og give dem adgang til flere udviklingsmuligheder. I 2025 ønsker foreningen at styrke sin netværksledelse ved at udvikle en multi-partner support-service, fremhæve disse inspirerende kvinders karriereveje og digitalisere sine ledelsesværktøjer. Derudover vil en Women & Biodiversity-pris give tilskud til 3 prisvindere for at fremskynde udviklingen af deres virksomheder.
Objectif France Inde
Styrkelse af kvinders kapacitet og autonomi i landbrugssektoren for at sikre deres økonomiske uafhængighed og fødevaresikkerhed.
I landdistrikterne i staten Tamil Nadu (det sydlige Indien) fører klimaændringer (tørke og jordbundsforringelse) og regionens økonomiske isolation til en usikker situation for befolkningen, især kvinder, som er dårligt kvalificerede og diskrimineret på grund af deres køn. Sammen med sin partner, ngo'en Gramium, der arbejder så tæt som muligt på samfundets behov, støtter foreningen Objectif France-Inde (OFI) oprettelsen af selvhjælpsgrupper (JLG: Joint Liability Groups) for kvinder, der lever under fattigdomsgrænsen. Gennem dette projekt vil OFI og Gramium opbygge kapaciteten og autonomien for kvindelige landmænd i regionen for at sikre deres økonomiske uafhængighed ved at opnå statsstøttede mikrokreditter samt deres personlige og sociale frigørelse og fødevaresikkerhed. Allerede implementeret med ngo'en SEVAI er dette projekt en duplikering af et program, der har kørt i over 20 år for landbefolkningen (175.000 kvinder løftet ud af fattigdom).
Rejoué
Forbedre den socio-professionelle integration af kvinder, der er langt fra beskæftigelse, ved at uddanne dem i genbrug af legetøj
Et projekt til integration og revurdering af brugt legetøj skabt i 2010, sikrer Rejoué integrationen af mennesker, der er langt fra beskæftigelse, hvoraf mere end 60% er kvinder, gennem aktiviteter for genbrug af legetøj i sit værksted i Vitry-sur-Seine og deres videresalg til overkommelige priser i to butikker i Paris-regionen til privatpersoner og fagfolk. Siden 1. januar 2022 er AGEC-loven (Anti-Waste for a Circular Economy) blevet anvendt og vedtager oprettelsen af en ERP-sektor (Extended Producer Responsibility) for legetøj. Denne nye sektor er primært rettet mod udvikling af genbrug af legetøj, nye indsamlingskanaler og genbrug. I overensstemmelse med denne lov og for bedre at kunne imødekomme sektorens udfordringer, ønsker Rejoué at ændre skala ved at styrke sin lagerkapacitet, sine logistikkompetencer og ved at udvikle sit salg. Denne udvikling vil gavne medarbejdere i integrationen for at sikre dem bedre beskæftigelsesegnethed og økonomisk autonomi. Dens handlingsplan for de næste 3 år består i at integrere opdagelsen af digitale- og logistikfag i integrationsstedets aktiviteter, men også at sikre medarbejdernes veje takket være en bæredygtig etablering af dens værksted, som vil optimere aktiviteten til at indsamle og videresælge mere legetøj.
Univers-Sel
Uddannelse af kvindelige saltproducenter i solsaltproduktion, en mere miljøvenlig teknik.
I Guinea-Bissau skraber kvindelige saltproducenter den salte jord og filtrerer den derefter med vand for at opnå saltlage: Vand mættet med salt, som de derefter koger over et mangrovebål for at høste saltet. Det forbruger meget træ og er en kilde til massiv skovrydning, og det kræver 3 tons træ at producere 1 ton salt. Denne teknik er også sundhedsskadelig for kvinder, der indånder dampene hele dagen lang. Stillet over for denne observation har Univers-Sel-foreningen sammen med lokale producenter og saltarbejdere fra Guérande udviklet en mere økologisk produktionsteknik: Produktion af solsalt. Saltlagen hældes ud på plastikpresenninger, og vindens og solens påvirkning får vandet til at fordampe og saltet til at krystallisere. Univers-Sel har implementeret denne teknik i Guinea-Bissau i Oio-regionen siden 2016. Hvert tredje år, i de første 2 faser og støttet af fonden, blev 48 producenter fra 38 landsbyer uddannet i solsaltproduktion, og gav deres færdigheder videre til 1.500 kvinder. Dette projekt blev tildelt Gender & Climate Solutions-prisen af WECF i 2019. I løbet af denne nye 3-årige fase (2023-2025) ønsker Univers-Sel at uddybe støtten fra de producenter, der allerede er uddannet, formidle teknikken til andre landsbyer, styrke presenningssalgssektoren og udvikle markedsføringen af salt.
Projekter, der er blevet støttet under den foregående kampagne "Kvinder og Miljø".
Opdag de handlinger, der er udført takket være din støtte.
Association Humanitaire pour l’Afrique
Uddannelse af kvindelige saltproducenter i mere miljøvenlige produktionsmetoder gennem brug af solpresenninger.
- 30 kvindelige saltproducenter blev støttet i at ændre deres praksis
- 30 tons salt blev produceret ved hjælp af solteknologi
- 3 landsbyer er støttet igennem projektet
Agronomes et Vétérinaires Sans Frontières
Styrkelse af indfødte og landbrugkvinders lederevner til at udføre politisk fortalervirksomhed til beskyttelse af Páramos, højtliggende områder med afgørende økologiske funktioner for produktion.
- 41 indfødte kvinder blev uddannet i miljøfortalervirksomhed på Dolores Cacuango-skolen
- 6 indfødte kvinder blev rekrutteret til at lede workshops på skolen
- 500.000 mennesker vil nyde godt af aktionerne for at beskytte Páramos
CARE France
Støtte kvindelige kaffeproducenter i at udvikle mere miljøvenlig praksis og styrke deres lederskab.
- 280 kvindelige kaffeproducenter støttet over 1 år
- Bedre anerkendelse af laotisk kaffe på det nationale og internationale marked
Chaussettes Solidaires
Tilbyde kvinder med økonomiske udfordringer workshops om tøjdesign af genbrugsstrømper som en del af aktiviteter, der involverer virksomheder og skoler.
- 26 personer, hvoraf 92% var kvinder, dimitterede
- 80% af praktikanterne fandt praktikplads, tidsbegrænset kontrakt, fast kontrakt eller fortsatte deres studier efter endt uddannelse
- Omkring 260 beklædningsgenstande blev repareret af kursisterne under uddannelsen
Electriciens sans frontières
Fremme frigørelsen af kvindelige iværksættere gennem udvikling af en ny indkomstskabende aktivitet: Salg af et solcellevandpumpesystem til landmænd.
- 20 kvindelige iværksættere blev uddannet i salg af solcellepumpeanlæg
- 5 kvindelige landmænd nyder godt af nye kunstvandingssystemer
GreenNKool
Forbedring af feministiske organisationers deltagelse i miljøbeskyttelse og samtidig bekæmpelse af kønsbaseret vold.
- 10 civilsamfundsorganisationer støttes
- 300 kvinder og piger er berørt af projektet som modtagere fra 10 civilsamfundsorganisationer
Habitat-Cité
Forbedre landets fødevaresikkerhed ved at gøre det muligt for kvinder at skabe deres egen spiselige skov bestående af buske og frugttræer.
- 4 kvinder er specifikt uddannet i agroøkologi og støtter omkring 15 kvinder i at skabe deres spiselige skov
- 30 piger blev gjort opmærksomme på køns- og klimaspørgsmål
Inti Energies Solidaires
Forbedring af kvinders modstandsdygtighed over for klimaændringer ved at tilbyde dem konkrete, miljøansvarlige løsninger til at udføre deres indkomstskabende aktiviteter.
- 4 grupper, eller 100 kvinder, blev støttet i at optimere deres indkomstskabende aktivitet
- 400 kvinder er udstyret med miljøansvarlige komfurer
La Voûte Nubienne
Opbygning af nubiske hvælvingslagerpladser, en teknik deres forfædre brugte, der kun bruger lokalt tilgængelige materialer og muliggør opførelse af anstændige, overkommelige og robuste huse i Sahel til kvindelige producenter af løg og skalotteløg.
- 1 nubisk hvælvingslagerbygning blev bygget, som gavner omkring 30 kvinder
- 13 kvinder blev støttet i at oprette en anmodning om anstændige boliger, der er modstandsdygtige over for klimaændringer
Objectif France-Inde
Styrkelse af kvinders kapacitet og autonomi i landbrugssektoren for at sikre deres økonomiske uafhængighed og fødevaresikkerhed.
- 200 selvhjælpsgrupper er blevet dannet i Karur-distriktet, der når ud til omkring 1.200 kvinder
- 300 eksisterende selvhjælpsgrupper bliver fortsat støttet i deres udvikling i Karur-distriktet, der repræsenterer omkring 1.800 kvinder
- 80 til 120 toiletter skal renoveres i 9 landsbyer i landområdet
- 1000 skolepiger blev gjort opmærksomme på hygiejne- og sundhedsproblemer
Rejoué
Fremme den socio-professionelle integration af kvinder, der er langt fra beskæftigelse, ved at uddanne dem i genbrug af legetøj.
- 39 kvinder i integration blev støttet
- 60% af dem fandt bæredygtig beskæftigelse eller kvalificerende uddannelse efter deres integrationskontrakt
- 41 tons legetøj blev genbrugt
Univers-Sel
Uddannelse af kvindelige saltproducenter i solsaltproduktion, en mere miljøvenlig teknik.
- 400 kvindelige saltproducenter blev uddannet i solsaltproduktion
- Takket være solenergiteknologien blev der sparet 97 tons træ, og udledningen af drivhusgasser blev reduceret med 189 ton CO2-ækvivalent